L-Lizyna
Plus
L-Lysine PLUS, najnowszy produkt CaliVita®, świetnie nadaje
się do tych celów. Oprócz lizyny zawiera również witaminę C,
która posiada właściwości antyoksydacyjne, wspiera układ od
pornościowy. Chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem.
Wpływa na syntezę kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie
układu nerwowego. Odgrywa istotną rolę w metabolizmie
energetycznym i we wchłanianiu żelaza. Może stanowić
wspaniałe uzupełnienie działania lizyny.
W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z
czego 46% można odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18%
w skórze, 4% w tkance tłuszczowej, podczas gdy 10%
znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i
odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów,
ponieważ stanowią one podstawowy element budowy
wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka złożone są z 20
aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie
aminokwasy. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i
różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele (1012)
odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje:
niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości,
paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, tra
nsportują substancje odżywcze (np. hemoglobina), pełnią
funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również
odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej
(immunoglobuliny).
Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego
muszą być one dostarczane z dietą. Nazywamy je
aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Niektóre a
minokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich s
ynteza jest niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi.
Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji: wspomaga przyswajanie wapnia, jest niezbędny w tworzeniu kolagenu – głównego białka tkanki łącznej. W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie znajduje sie kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszennorazowy, żytnio-razowy, orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.
Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd.
Właściwości L-lizyny:
-
uczestniczy w budowie białek, głównie w mięśniach i kościach,
-
pełni kluczową rolę przy tworzeniu: kolagenu - to białko strukturalne tkanki łącznej, występujące m.in.: w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce, ścianach naczyń krwionośnych. Odpowiada za sprężystość, elastyczność, jędrność komórek. Uczestniczy także w produkcji enzymów, hormonów oraz przeciwciał,
-
-
spełnia ważną funkcję w syntezie L-karnityny, substancji ważnej w metabolizmie tłuszczów, uczestniczącej w procesach produkcji energii,
-
wspiera wchłanianie wapnia.
L-Lizyna należy do grupy aminokwasów zasadowych.
Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd, będących na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej.
Produkt zawiera również witaminę C. Odgrywa ona ważną funkcję w syntezie kolagenu. Jest wspaniałym antyoksydantem, ochrania DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wspomaga układ odpornościowy, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza
L-Lysine PLUS, suplement diety
Składniki aktywne L-Lysine PLUS/1 kapsułka:
L-lizyna - 500 mg
Witamina C -60 mg
Opakowanie: 60 kapsułek
Sposób użycia:
1 kapsułka dziennie z posiłkiem.
ZAPRASZAMY WSZYSTKICH NA INNE
NASZE AUKCJE
ZAPEWNIAMY PAŃSTWU NAJWYŻSZĄ JAKOŚĆ PRODUKTÓW
JEŻELI MACIE PAŃSTWO PYTANIA, ZACHĘCAMY DO KONTAKTU Z NAMI
95 [zasłonięte]3212
601 [zasłonięte] 487
601 [zasłonięte] 831
[zasłonięte]@o2.pl
NIEZALEŻNIE OD ILOŚCI PRODUKTÓW ZAKUPIONYCH NA NASZYCH AUKCJACH ZA WYSYŁKĘ NIE MA ŻADNYCH OPŁAT
przy przelewie na konto
WYSYŁKA JEST GRATIS
ZAPRASZAMY SERDECZNIE
I
ŻYCZYMY UDANYCH ZAKUPÓW
GORZÓW WLKP.
66-400
KRZYWOUSTEGO 2
PN.-PT.
10-17