Llibre Se Sent Sovi. Katalońska średniowieczna księga kucharska
Wydawnictwo : Historia Iagellonica
Seria : nd
Rok wydania : 2010
Wydanie : I
Nakład : bd
ISBN :[zasłonięte]978-83261-25-3
Stron : 216
Format : 145x205mm
Oprawa : miękka
Spis treści :
Przedmowa (Xavier Farre Vidal)
Wstęp
Część I. Llibre de Sent Sovi (Księga Sent Sovi) na tle tradycji kulinarnych późnośredniowiecznej Katalonii i ówczesnego piśmiennictwa gastronomicznego
Ziemie katalońskie w czasach antyku i wczesnego średniowiecza
Kształtowanie się niezależnej Katalonii (1 poł. IXw. – 2 poł. XIIw.)
Zarys dziejów politycznych Katalonii w czasach unii z Aragonią (do schyłku XIV w.)
Społeczeństwo i gospodarka późnośredniowiecznej Katalonii (do schyłku XIV w.)
Podstawowe źródła i literatura do dziejów średniowiecznej kuchni dworskiej Katalonii i jej piśmiennictwa kulinarnego
Korzenie tradycji kulinarnych średniowiecznej Katalonii
Specyfika dawnej kuchni katalońskiej, składniki i typy potraw
Organizacja kuchni dworskiej
Wpływ nakazów Kościoła na zwyczaje żywieniowe Katalończyków
Średniowieczni uczeni katalońscy o zasadach racjonalnego żywienia
Uczty dworskie
Zarys dziejów piśmiennictwa kulinarnego europejskiego i muzułmańskiego kręgu kulturowego (do XIII w.)
Specyfika europejskiego piśmiennictwa kulinarnego w późnym średniowieczu
Odbicie średniowiecznej kuchni katalońskiej w Księdze Sent Sovi
Omówienie treści
Najważniejsze składniki i półprodukty występujące w Księdze Sent Sovi
Sposób przyrządzania potraw w Księdze Sent Sovi
Zastosowane utensylia
Typologia potraw w Księdze Sent Sovi
Księga Sent Sovi na tle katalońskiej literatury gastronomicznej (XIV – pocz. XVI w.)
Katalońskie Książki kucharskie na tle europejskiego piśmiennictwa kulinarnego XIV i XV w.
Piśmiennictwo niemieckie, francuskie i angielskie
Włoskie księgi kucharskie i ich związki z Księgą Sent Sovi
Manuskrypt, datowanie i okoliczności powstania źródła
Autor
Język
Dotychczasowe wydania i wykorzystanie treści
Znaczenie źródła, potrzeba wydania polskiego i jej uzasadnienie
Podstawa źródłowa, zasady wydawnicze i cel wydania
Część II. Llibre de Sent Sovi - tekst
Opis:
Llibre de Sent Soví (pol. Księga Sent Soví) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł. XIV w. obejmuje receptury przygotowywania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką. Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Soví w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.
Stan książki bardzo dobry, nowa, okładka zgodna ze zdjęciem. Zobacz inne moje aukcje. Dane do przelewu otrzymasz w liście od Allegro informującym Cię o wygraniu aukcji (na samym dole).