Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Llibre de Sent Sovi - średniowieczna Katalonia

17-12-2014, 18:24
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 24.99 zł     
Użytkownik sredniowieczna
numer aukcji: 4809886526
Miejscowość Wodzisław Śląski
Wyświetleń: 8   
Koniec: 17-12-2014 17:54:02

Dodatkowe informacje:
Region: Europa
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Tematyka: Życie codzienne, obyczaje
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Llibre Se Sent Sovi. Katalońska średniowieczna księga kucharska

Wydawnictwo : Historia Iagellonica

Seria : nd

Rok wydania : 2010

Wydanie : I

Nakład : bd

ISBN :[zasłonięte]978-83261-25-3

Stron : 216

Format : 145x205mm

Oprawa : miękka

 

Spis treści :

Przedmowa (Xavier Farre Vidal)

Wstęp

Część I. Llibre de Sent Sovi (Księga Sent Sovi) na tle tradycji kulinarnych późnośredniowiecznej Katalonii i ówczesnego piśmiennictwa gastronomicznego

  1. Katalonii droga do potęgi. Zarys dziejów politycznych i gospodarczych Katalonii so schyłku XIV w.

Ziemie katalońskie w czasach antyku i wczesnego średniowiecza

Kształtowanie się niezależnej Katalonii (1 poł. IXw. – 2 poł. XIIw.)

Zarys dziejów politycznych Katalonii w czasach unii z Aragonią (do schyłku XIV w.)

Społeczeństwo i gospodarka późnośredniowiecznej Katalonii (do schyłku XIV w.)

  1. Dworskie tradycje kulinarne średniowiecznej Katalonii i ich źródła

Podstawowe źródła i literatura do dziejów średniowiecznej kuchni dworskiej Katalonii i jej piśmiennictwa kulinarnego

Korzenie tradycji kulinarnych średniowiecznej Katalonii

Specyfika dawnej kuchni katalońskiej, składniki i typy potraw

Organizacja kuchni dworskiej

Wpływ nakazów Kościoła na zwyczaje żywieniowe Katalończyków

Średniowieczni uczeni katalońscy o zasadach racjonalnego żywienia

Uczty dworskie

  1. Księga Sent Sovi na tle katalońskiego piśmiennictwa kulinarnego i europejskiej literatury gastronomicznej późnego średniowiecza  

Zarys dziejów piśmiennictwa kulinarnego europejskiego i muzułmańskiego kręgu kulturowego (do XIII w.)

Specyfika europejskiego piśmiennictwa kulinarnego w późnym średniowieczu

Odbicie średniowiecznej kuchni katalońskiej w Księdze Sent Sovi

            Omówienie treści

            Najważniejsze składniki i półprodukty występujące w Księdze Sent Sovi

            Sposób przyrządzania potraw w Księdze Sent Sovi

            Zastosowane utensylia

            Typologia potraw w Księdze Sent Sovi

Księga Sent Sovi na tle katalońskiej literatury gastronomicznej (XIV – pocz. XVI w.)

Katalońskie Książki kucharskie na tle europejskiego piśmiennictwa kulinarnego XIV i XV w.

            Piśmiennictwo niemieckie, francuskie i angielskie

            Włoskie księgi kucharskie i ich związki z Księgą Sent Sovi

  1. Księga Sent Sovi – informacje o autorze, manuskrypcie i nota o wydaniu

Manuskrypt, datowanie i okoliczności powstania źródła

Autor

Język

Dotychczasowe wydania i wykorzystanie treści

Znaczenie źródła, potrzeba wydania polskiego i jej uzasadnienie

Podstawa źródłowa, zasady wydawnicze i cel wydania

 

Część II. Llibre de Sent Sovi - tekst

 

Opis:

Llibre de Sent Soví (pol. Księga Sent Soví) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł. XIV w. obejmuje receptury przygotowywania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką.
Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Soví w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.

 

Stan książki bardzo dobry, nowa, okładka zgodna ze zdjęciem. Zobacz inne moje aukcje. Dane do przelewu otrzymasz w liście od Allegro informującym Cię o wygraniu aukcji (na samym dole).