L-Lysine Plus - preparat zawiera aminokwas lizynę oraz witaminę C. Lizyna uczestniczy w budowie białek szczególnie mięśni i kości. Odgrywa ważną rolę przy tworzeniu: kolagenu, enzymów, hormonów, przeciwciał. Pełni niezwykle ważną rolę w syntezie l-karnityny, substancji ważnej w metabolizmie tłuszczu, która bierze udział w procesach produkcji energii. Wspomaga wchłanianie wapnia. Lizyna poprawia wygląd skóry zwana jest "aminokwasem młodości". Ostatnie badania wykazały, że regularne zażywanie lizyny przez osoby chore na opryszczkę zmniejsza dolegliwości chorobowe do całkowitego wyeliminowania choroby.
Skład aktywny w 1 kapsułce:
- lizyna 500 mg
- witamina C 60mg
Opakowanie: 60 kapsułek
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie po posiłku
Komu szczególnie zalecana jest suplementacja l-lizyną?
- weganom i wegetarianom
- osobom na dietach szczególnie odchudzających
- spożywasz mało białka (dieta niskobiałkowa)
- wykonujesz ciężką fizycznie pracę
- zmagasz się ze stresem w ciągu dnia
- uprawiasz sporty
- pragniesz zadbać o swój wygląd
Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji: wspomaga przyswajanie wapnia, jest niezbędny w tworzeniu kolagenu – głównego białka tkanki łącznej. W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie znajduje sie kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszenno-razowy, żytnio-razowy, orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka.
W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z czego 46% można odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18% w skórze, 4% w tkance tłuszczowej, podczas gdy 10% znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka złożone są z 20 aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie aminokwasy. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele (1012) odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze (np. hemoglobina), pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny).
Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one dostarczane z dietą. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi.
Zapotrzebowanie na witaminy C
- osoby mieszkające w dużych aglomeracjach miejskich, w zanieczyszczonym otoczeniu, narażone na stres
- kobiety stosujące antykoncepcję
- osoby zapadające na częste infekcje, przeziębienia, z obniżoną odpornością
- palacze, alkoholicy
- w okresie intensywnego wzrostu
- osoby prowadzące bardzo aktywny tryb życia
wzmacnia system immunologiczny
wzmaga odporność na choroby zakaźne
odgywa ważną rolę w oddychaniu komórek
przyspiesza gojenie się ran i blizn
chroni przed zmęczeniem i wyczerpaniem
uczestniczy w tworzeniu kolageniu i podstawowych białek jak ścięgna, kości, więzadła, chrząstki
jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni istotną funkcję w odtruwaniu chroniąc przed procesem utleniania,
hamuje w powstawaniu w żołądku rakotrwórczych nitrozoamin
ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne
pomaga wchłaniać żelazo - niezbędna przy anemii
obniża poziom cholesterolu we krwi,
wraz z kwasem foliowym i witaminą B-12 pobudza dojrzewaniem czerwonych krwinek
zalecana podczas stosowania tabletek antykoncepcyjnych, palenia i terapii sterydowej