Sól dla rolnictwa to przede wszystkim lizawki solne dla zwierzat. Stanowią one źródło łatwo przyswajalnego sodu i chloru.
Kłodawskie lizawki solne wzbogacone są o różne kompozycje mikroelementów. Ich stosowanie zaleca się ze wzgledu na pogarszające się w naszym kraju zasobność gleb w mikroelementy.
Wyniki badań nad przyswajalnością mikroelementów z pasz przez przezuwaczy wskazują, że jest ona niższa niż dotychczas sadzono, wynosi bowiem 50%. Nalezy więc uzupełniać deficyt mikroelementów przez skarmianie zwierząt lizawkami.
Zastosowanie:
- bydło: cielęta powyżej 2 m-cy, jałówki i buhajki hodowlane, krowy, opasy, buhaje rozpłodowe;
- owce i kozy: jagnięta i koźlęta odsadzone od matek, młodzież hodowlana i tuczona, owce i kozy matki, tryki i kozły rozpłodowe;
- zwierzyna płowa: w howie wolnym, fermowym i ogrodach zoologicznych (jelenie, daniele, inne);
LIZAWKI SOLNE TYPU LISAL
Lizawki solne otrzymywane są ze zmielonej soli kamiennej na drodze prasowania. Lizawki solne odpowiadają normie PN-C-84081-1-K-L. Nie zawiera alergenów oraz środków spożywczych GMO/genetycznie modyfikowanych/. Oznaczenie z listy pozytywnej QS 11.01.42
Przeznaczenie konsumenckie:
Lizawki Lisal przeznaczone są do bezpośredniego spożycia jako materiał paszowy przez bydło, konie, kozy, owce i zwierzynę płową.
Charakterystyka produktu:
Brykiety mają kształt graniastosłupów barwy białej o odcieniu szarym lub różowym. Masa jednostkowa 10 kg.
Opakowanie:
Brykiety składowane są na paletach po 1200 kg lub 600kg. Zabezpieczone folią PE .
Skład chemiczny:
NaCl - 95% min
H2O - 0,5%max
Części nierozpuszczalne w wodzie – 3%max
Cechy chemiczne:
Zawartość dioksyn, zawartość metali ciężkich
Zawartość substancji niepożądanych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie dopuszczalnych zawartości substancji niepożądanych w paszach z 23.01.2007 Dz.U.2007 Nr 18 poz.110 z późniejszymi zmianami.
Cechy biologiczne:
Zawartość zanieczyszczeń pochodzenia zwierzęcego - tolerancja zerowa. Na podstawie właściwości naturalnych oraz przeprowadzonych badań sól nie budzi zastrzeżeń mikrobiologicznych.
Cechy fizyczne:
Brak zanieczyszczeń mogących spowodować uszkodzenia przewodu pokarmowego zwierzęcia. Wytrzymałość mechaniczna 100 kG/cm2 min.
Warunki przechowywania:
Lizawki powinny być przechowywane w magazynach zamkniętych, o podłożu zabezpieczającym możliwość transportu wózkowego. Magazyny winne być czyste , suche i przewiewne.
Okres trwałości:
Termin przydatności do spożycia 2 lata od daty produkcji.