Naturalny aromat dymu w płynie "Mesquite" (Jadłoszyn) jest całkowicie naturalny bez dodatków chemicznych i konserwantów.
Dodaje natychmiast smak dymu w przyrządzanych potrawach.
Wspaniały do potraw z grilla.
Idealny do mięs, drobiu lub warzyw. Doskonały do zup przypraw, sosów, marynat, sałatek, dipów, jaj, ryb, drobiu lub tam, gdzie chcemy uzyskać smak dymu.
118 ml
GORĄCO POLECAM
Tylko z tym dodatkiem zrobisz idealny sos barbecue
Przepis poniżej
1 szklanka Przecieru pomidorowego
1/2 szklanka Keczupu
1/4 szklanki Musztardy (dijon, stołowa)
1/3 szklanki octu jabłkowego (dopełnić wodą do końca)
1/2 szklanki Cukru brązowego
1/2 Cytryny
1 łyżka Melasy
1 łyżka Miodu
1/2 łyżeczki Czosnku w proszku
2 łyżeczki Liquid Smoke
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pieprz, sól
2 łyżki sosu Worcester (opcjonalnie)
Na patelni mieszamy przecier, keczup, musztardę, ocet winny, sos worcester, melasę. Odpalamy palnik i stawiamy patelnie na mały ogień. Do środka wyciskamy sok z połowy cytryny. Pozostałe składniki mieszamy razem i dodajemy na patelnie. Nie zwiększając palnika odparowujemy sos ok 40 min. Jeśli sos wyda się wam za gęsty rozcieńczamy go wodą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem dodajemy Liquid Smoke i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc do lodówki) i podajemy. Sos możemy przelać do słoików i przechowywać do 3 tygodni.