.
.
Miody nektarowe charakteryzują się przeważnie płynną konsystencją, mogą być prawie bezbarwne lub w odcieniach żółci, bursztynu do koloru ciemnobrązowego. Mają bardziej słodki i ostrzejszy smak niż miody spadziowe. Miody wytwarzane z nektaru roślin mogą być jedno- lub wielokwiatowe. Nektar stanowi gęsty sok roślinny składający się głównie z wody i cukru, wydzielany jest przez narządy rośliny zwane nektarnikami.
.
.
.
.
.
.
Uważany jest za jeden z najlepszych gatunków miodu.Czysty miód lipowy w postaci płynnej przypomina wyglądem olejek rycynowy. Po skrystalizowaniu barwa nadal pozostaje bardzo jasna, lekko kremowa o szarym odcieniu. Miód lipowy ma dość ostry smak i bardzo charakterystyczny aromat, który nieco przypomina zapach świeżych liści mięty. Za ostry zapach i smak miodu lipowego odpowiadają olejki eteryczne i flawonoidy.
.
Miód pozyskiwany z kwiatów lipy zawiera związki tam występujące i chętnie stosowany jest w przeziębieniach i wspomagająco przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ma słabe działania bakteriostatyczne. Ponadto działa lekko moczopędnie i rozkurczowo.
.
Lipa (Tilia cordata) ma działania napotne, powlekające w stanach zapalnych gardła, działa ochronnie na błony śluzowe. Stosowana jest w przeziębieniu i w łagodzeniu kaszlu związanego z przeziębieniem. Działa lekko rozkurczająco i napotnie, łagodnie antyseptycznie.
.
"Kiedy grypa cię znów zmorze, miód lipowy ci pomoże”
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jesteśmy producentem naturalnych miodów z wielopokoleniowym doświadczeniem. Z dumą i prawdziwą pasją dostarczamy rozmaite miody od 1970 roku.
.
.
Nasze miody, jak i samo przedsiębiorstwo Rydełko, zostały wielokrotnie docenione i nagrodzone za najwyższą jakość oraz naturalną metodę produkcji. Miody z serii "Rydełkiewicz" posiadają certyfikat "Dobre bo polskie".
.
.
.
.
.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą naturalnych miodów z certyfikatem "DOBRE BO POLSKIE":
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.............................................................................................................................................................................................