Jeżyny to rośliny o długich, kolczastych pędach o długości do 6 m, które rosną do góry lub ścielą się po ziemi. Krzewy rosną na całym świecie w klimacie umiarkowanym. Kwiaty jeżyny mają 5 płatków, kolor biało-różowy i przyjemny zapach. Owoce tworzą tzw. owoce złożone składające z małych cząstek zawierających nasiona. Wielkość owoców to ok. 1-4cm długości. Owoce najpierw są zielone, kiedy dojrzewają są czerwone i fioletowo-czarne. Na półkuli północnej okres zbiorów jeżyn to lipiec-październik, a na południowej późne lato. Skórka owoców jest tak delikatna, że przy najmniejszym naciśnięciu wypływa ciemnofioletowy sok. Owoce jeżyn są przepyszne od razu po zebrania z krzaka, a także użyte w ciastach i konfiturach. Liście są ostro zakończone.
Substancje odżywcze i zastosowanie:
Jeżyny zawierają mnóstwo cennych antyoksydantów. Zawierają niewielkie ilości kalorii i tłuszczu oraz są bogatym źródłem błonnika, wit.C, E, K, kwasu foliowego i manganu. W ich skład wchodzi również białko i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Swój ciemnofioletowy kolor jeżyny zawdzięczają antocyjanom. Owoce te zawierają również antyoksydanty tj. polifenole, kwas elagowy, kwas taninowy, kwercetynę, kwas galusowy, antocyjany i cyjanidyny.
Wysoka zawartość kwasu taninowego zapewnia właściwości ściągające owoców, co może pomagać zachować prawidłowe funkcje tkanek. Duża zawartość antyoksydantów w jeżynach pomaga organizmowi walczyć z wolnymi rodnikami. Kwas elagowy pozwala zachować zdrową skórę.
Jeżyny zawierają również fitoestrogeny, naturalnie występujące estrogeny roślinne, które wspomagają prawidłowy przepływ krwi w organizmie.
Jarmuż sproszkowany posiada wiele potwierdzonych korzyści:
- Jarmuż to liściaste warzywo o niezwykłych wartościach odżywczych
- Należy do rodziny kapustnych tak jak kapusta i brukselka.
- Zawiera dużo beta-karotenu oraz wit.C.
- Jest bogaty w minerały i kwas foliowy.
Skład i zastosowanie:
Jarmuż do doskonałe źródło wit. K, A, C, B6, wapnia, potasu, miedzi i manganu.
Zawiera błonnik, tiaminę, ryboflawinę, folian, żelazo, magnez i fosfor. Jarmuż zawiera także indolo-3-karbinol, który wspomaga okrężnicę oraz sulforafan, który ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawiera również 3,3-diindolilometan, który jak wskazują badania, może wspomagać trzustkę.
Jarmuż posiada w swoim składzie dużo wapnia i magnezu przez co pomaga budować kości i może chronić przed ich zwyrodnieniem. Wit. A i C to antyoksydanty, które chronią przed wieloma dolegliwościami. Wysoka zawartość błonnika poprawia trawienie i chroni okrężnicę. Wysoka zawartość potasu i niska sodu skutecznie zwalcz nadkwasotę i inne problemy trawienne. Potas ma dobry wpływ na ciśnienie krwi i serce. Jarmuż zawiera także siarkę, która zwalcza wolne rodniki.
Jarmuż jest suszony w niskiej temperaturze, aby zachować składniki odżywcze.
Sposób przechowywania: Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej.
Liofilizowana Jeżyna.
Produkt, nowy z aktualnym terminem ważności, odpowiednio przechowywany.