LIOFILIZOWANY CZARNY BEZ 50g
Opis:.
Owoce uzyskane metodą liofilizacji w pełni zachowują właściwości świeżych owoców: smak, zapach, wartości odżywcze. Nie ulegają degradacji najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne, dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu. Wpływają korzystnie na końcowy smak produktu finalnego.
Dziki czarny bez w Polsce występuje powszechnie zaliczany jest do najstarszych roślin leczniczych. Przypisywano mu wiele cudownych właściwości. W medycynie ludowej używano kwiatów, owoców, liści, pączków liściowych, kory, a nawet nasion. Owoce zawierają głównie antocyjany, witaminy A, B, B1, B2, C i J, pektyny, garbniki, sole mineralne, olejki eteryczne, żywice, woski oraz wiele kwasów organicznych (jabłkowy, octowy, winowy, walerianowy, benzoesowy), enzymy oraz związki o charakterze hormonów płciowych. Uwaga: we wszystkich częściach świeżej rośliny występuje typowy dla niej związek – glikozyd sambunigryna, posiadający właściwości toksyczne, powodujący uczucie słabości i wymioty. Glikozyd ten rozkłada się jednak podczas suszenia i gotowania, więc spożywanie przetworzonego surowca jest bezpieczne. Owoce bzu czarnego działają napotnie i moczopędnie oraz przeczyszczająco. Owoce wykazują także działanie przeciwbólowe - są pomocne w leczeniu zapalenia nerwu trójdzielnego, rwy kulszowej, migreny
Sposób użycia:
Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu. Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.
Przykładowe sposoby podania:
- musli śniadaniowe,
- galaretki, kisiele, budynie,
- zupy owocowe, zupy instant,
- kompoty,
- dania owocowe, jarskie,
- kuchnia turystyczna
- mleczarstwo: desery twarogowe (sernik - dodatek rodzynek-30g +pomarańczy 2g/ 2kg deseru; deser twarogowy termizowany dodatek truskawki 25g/ 2kg deseru ), desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane (sernik homo, dodatek rodzynek - 30g+ pomarańczy - 2g/ 2kg sernika), maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry