LIOFILIZOWANA TRUSKAWKA 30g
Opis:.Owoce uzyskane metodą liofilizacji w pełni zachowują właściwości świeżych owoców: smak, zapach, wartości odżywcze. Nie ulegają degradacji najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne, dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu. Wpływają korzystnie na końcowy smak produktu finalnego.
Te pyszne owoce to przede wszystkim witamina C – ciekawostką może być fakt, że 100 g truskawek zawiera jej więcej niż pomarańcza. Proces mrożenia korzystnie wpływa na prowitaminę A, której ilość podczas zamrażania się zwiększa. Ogromną zaletą truskawek są zawarte w nich cukry : nie dość, że są one łatwo przyswajalne to warto zauważyć, że 100 g owoców zawiera tylko 7 g cukru. To czyni truskawki bardzo odpowiednim składnikiem diet odchudzających. Z tego samego powodu są też idealnym owocem dla diabetyków. Truskawki to bogactwo składników mineralnych – głównie potasu, wapnia i magnezu oraz żelaza. Kolejnym ważnym elementem są pektyny – rozpuszczalny w wodzie błonnik obniżający poziom cholesterolu i neutralizujący substancje toksyczne. W truskawkach znajdziemy ich bardzo dużo, a to powoduje, że nie musimy się martwić o układ sercowo – naczyniowy i zanieczyszczony organizm. Truskawki zawierają fitocydy, są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej.
Sposób użycia: Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu. Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.
Przykładowe sposoby podania:
- musli śniadaniowe
- galaretki, kisiele, budynie
- zupy owocowe, zupy instant
- kompoty
- dania owocowe jarskie
- kuchnia turystyczna
- mleczarstwo: desery twarogowe (sernik - dodatek rodzynek-30g +pomarańczy 2g/ 2kg deseru; deser twarogowy termizowany dodatek truskawki 25g/ 2kg deseru ), desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane (sernik homo, dodatek rodzynek - 30g+ pomarańczy - 2g/ 2kg sernika), maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry
- w cukiernictwie - ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu
- kaszki owocowe dla dzieci
- chipsy
- herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze
- smalec (gruszka i jabłko)
- różne zastosowania jako mieszanki i kompozycje na indywidualne zamówienie klienta
- produkty dietetyczne