LIOFILIZOWANA ŻURAWINA 30g
Opis:.
Owoce uzyskane metodą liofilizacji w pełni zachowują właściwości świeżych owoców: smak, zapach, wartości odżywcze. Nie ulegają degradacji najcenniejsze składniki i właściwości: witaminy, białka, składniki mineralne, dobrze zachowana struktura komórkowa pozwala na szybkie ponowne uwodnienie produktu. Wpływają korzystnie na końcowy smak produktu finalnego.
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Od dawna stosowano żurawinę w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego oraz jako środek wzmacniający odporność organizmu. Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawin na przeziębienia. Jest również bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem, co powoduje, że wskazania do stosowania żurawin są szerokie. Szczególnie jednak zaleca się je we wszystkich zakażeniach układu moczowego, zwłaszcza tych nawracających, kiedy leki przeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekłe. Dotyczy to głównie dzieci z wadami układu moczowego i chorych na kamicę nerkową. Żurawina posiada również właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, ma ona właściwości powstrzymujące najczęściej spotykane w jamie ustnej bakterie, przed osadzaniem się na dziąsłach i zębach.
Sposób użycia:
Produkty liofilizowane można spożywać na sucho jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu. Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.
Przykładowe sposoby podania:
- musli śniadaniowe
- galaretki, kisiele, budynie
- zupy owocowe, zupy instant
- kompoty
- dania owocowe jarskie
- kuchnia turystyczna
- mleczarstwo: desery twarogowe (sernik - dodatek rodzynek-30g +pomarańczy 2g/ 2kg deseru; deser twarogowy termizowany dodatek truskawki 25g/ 2kg deseru ), desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane (sernik homo, dodatek rodzynek - 30g+ pomarańczy - 2g/ 2kg sernika), maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry
- w cukiernictwie - ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu
- kaszki owocowe dla dzieci
- chipsy
- herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze
- smalec (gruszka i jabłko)
- różne zastosowania jako mieszanki i kompozycje na indywidualne zamówienie klienta
- produkty dietetyczne