Liofilizaty
TREK'N EAT
2 porcje, różne smaki
DOSTĘPNE SMAKI:
1. Chili con Carne, waga: 200g
2. Jajecznica z cebulą - Scrambled Eggs with Onions, waga: 200g
3. Danie myśliwskie z wołowiną i makaronem, waga: 200g
4. Makaron w sosie sojowo - bolońskim, waga 200g
(w tytule przelewu proszę wpisać wybrany smak)
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
* produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
* proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
* nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
* duża oszczędność wody i gazu
* okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Dla kogo jest przeznaczona?
Pierwotnie tego rodzaju posiłki opracowano specjalnie dla kosmonautów, co samo mówi za siebie. Jednak od lat stosowane są również przez profesjonalnych podróżników, szczególnie cenione przez himalaistów, którzy na szczytach gór przygotowują posiłki spełniające wymagania odżywcze dla tak wymagającego sportu.
Co więcej, żywność liofilizowana staje się coraz bardziej popularna wśród osób wybierających się na trekking, wyprawy rowerowe, spływy kajakowe, rejsy żeglarskie i wiele innych form aktywności na otwartej przestrzeni.