Dane techniczne:
- waga netto: 200g
- ilość wody: 400ml
- gotowa potrawa: 600g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1912/454
- białko: 12g
- węglowodany: 64g
- tłuszcz: 16g
- składniki:
- mleko w proszku, maltodekstryna, cukier, modyfikowana skrobia, śmietana w proszku, fruktoza, syrop glukozowy, kazeina, tłuszcz roślinny, aromat, karmel, emulgator: estry kwasu mlekowego; sól kuchenna, zagęstnik: karagen.
5 ciasteczek amarettini: cukier, maka pszenna, pestki moreli, białko, laktoza, kazeina, karmel, środki spulchniające (wodorowęglan amonu, wodorowęglan sodu), aromat
- przyrządzanie: wlać zimną wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (200ml), zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić do naciągnięcia przez 1 minutę.
- zawiera: jaja, gluten, laktozę, mleko, seler, soję
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat