Lilia złotogłów (Lilium martagon ) –gatunek bylin z rodziny liliowatych
Występuje w Europie i Azji . W Polsce jest rośliną rzadką, częściej spotykana jest w Sudetach i Karpatach
Rośliny osiągają wysokość od 40-150cm łodyga ich jest sztywna naga lub owłosiona, nie rozgałęziona w górnej części czasem purpurowo nakrapiana,
Liście podłużne, lancetowate całobrzegie, szerokie na 2 - 5 cm, są wyraźnie unerwione. Ustawione na łodydze skrętolegle, tworzą zwykle 2–4 nibyokółki.
Kwiaty barwy od jasno-różowej do ciemno-purpurowo nakrapiane, w liczbie od trzech do dwunastu, osadzone są na długich, łukowato zwieszających się szypułkach roślina wytwarza liczne nasiona które rozwiewane są najczęściej przez wiatr
W części podziemnej jest owalna, złotożółta cebula , złożona z licznych łusek (stąd nazwa "złotogłów").
Kwiaty lilii zapylane są tylko poprzez owady długo-trąbkowe motyle dzienne i nocne dzienne i nocne
Roślina kwitnie od końca czerwca do połowy sierpnia. Zwabia owady nie tylko dużymi i barwnymi kwiatami, ale również zapachem. Szczególnie intensywnie pachnie wieczorem i nocą. Jeśli jednak z jakichś powodów (np. długotrwała zła pogoda) nie dojdzie do zapylenia krzyżowego to roślina dość łatwo może zapylić się własnym pyłkiem i również wytworzyć nasiona, jednak gorszej jakości.
Często rozmnaża się wegetatywnie (w hodowli amatorskiej) za pomocą cebulek powstających u nasady starej cebuli (nieliczne), a w ogrodnictwie głównie z sadzonek łuskowych.
Najlepszym stanowiskiem dla lilii są miejsca słoneczne i lekko zacienione , ale cebula rośliny musi być w cieniu (to znaczy że na rabacie z liliami dobrze jest posadzić niskie nie kwitnące roślinki które zapewnią cień cebulom i tym samym ochronią je ,i zabezpieczą ziemię przed nadmiernym nagrzewaniem lub po prostu rabatę z liliami wysypać korą )
Gleba w jakiej je sadzimy powinna być przepuszczalna, żyzna (zasobna w składniki pokarmowe ) i dobrze spulchniana .
W Polsce roślina objęta jest całkowita ochrona .
Ciekawostka: Dawniej jej cebulki uchodziły za przysmak w każdej postaci: surowej, gotowanej i pieczonej.