Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji i uprawiane w wielu krajach europejskich i azjatyckich. Znane jest przede wszystkim z bardzo smacznych owoców zalecanych w diecie przeciwmiażdżycowej (ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych), a w zielarstwie ceni się jego liście i korę. Właściwości lecznicze tego dużego, długowiecznego drzewa znano już w średniowieczu. Picie odwaru z liści zalecano w łagodzeniu skutków krzywicy, cukrzycy, krwotoków oraz do niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Natomiast nalewka z niedojrzałych owoców była powszechnie stosowanym lekiem przeciw biegunkom.WłaściwościLiście orzecha włoskiego zawierają garbniki elagowe (działają przeciwnowotworowo), olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, beta-karoten, sole mineralne, karotenoidy, oraz witaminy C, B1, B2, K i P. Mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Ze względu na dużą ilość garbników polecane są jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych.ZastosowanieOdwar z liści orzecha włoskiego wykorzystuje się do leczenia zakażeń paciorkowcem, gronkowcem, bakteriami duru brzusznego oraz czerwonki. Ze względu na jego silne działanie ściągające na błony śluzowe stosuje się go w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, a ze względu na skuteczne zwalczanie zakażeń - do przemywania ciała w stanach zapalnych skóry (w tym trądziku, liszajach i przy oparzeniach). Wspomaga leczenie grzybicy oraz łagodzi potliwość dłoni i stóp. Przyjmowany wewnętrznie poprawia trawienie, ułatwia przyswajanie pokarmów, obniża ciśnienie tętnicze krwi i pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Przeciwdziała krwawieniom w przewodzie pokarmowym. Skład: lisć orzecha włoskiego 100%