Siemię lniane zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Można z nich robić odwary, a także dodawać do sałatek, kanapek. Trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym i ciemnym słoiku. Właściwości siemienia lnianegoSiemię lniane jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Wodne wyciągi z nasion powlekają błony śluzowe żołądka i przełyku, chroniąc je przed substancjami szkodliwymi (zanurzone w wodzie nasiona pęcznieją i pokrywają się warstwą śluzu). Co ciekawe, śluz z nasion lnu długo nie traci lepkości. Dzięki temu może przemieszczać się aż do jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko przeczyszczające. Pęcznieją w jelicie grubym, przyśpieszają ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie. Siemię lniane może hamować rozwój raka piersiA dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych siemię m.in. zapobiega miażdżycy i doskonale wpływa na elastyczność skóry. Lignany zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom w wieku okołomenopauzalnym, ponieważ regulują poziom estrogenów. Ostatnie badania potwierdzają także, że codzienne spożywanie 5–10 g siemienia hamuje rozwój raka piersi u kobiet po menopauzie. Siemię można stosować również zewnętrznie – działa zmiękczająco i przeciwzapalnie. Zobacz inne nasze produkty: |