LEN MIELONY
Firmy Oleofarm
Opakowanie 200g + GRATIS 200g
Zalecenia:
Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego (nadkwaśność), w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego produkt może być także stosowany w przypadku zaparć i w otyłości.
Skład
Mielone nasiona lnu uzyskane w procesie odtłuszczania. Len mielony zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko, lignany oraz składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę E.
Właściwości
· Stanowi preparat spożywczy o wielu walorach odżywczych
· Posiada właściwości osłaniające i powlekające - śluzy pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego. Warstwa śluzu pokrywająca błonę śluzową przewodu pokarmowego utrzymuje się przez długi czas, jest odporna na działanie enzymów trawiennych i zatrzymuje szkodliwe związki oraz utrudnia ich wchłanianie.
· Stosowany wspomagająco przy odchudzaniu - błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając uczucie sytości. Poprzez przyspieszenie ruchów perystaltycznych jelit ułatwia wypróżnianie. Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.
· Sproszkowane nasiona lnu pozwalają również na pełne wykorzystanie przez organizm nie tylko substancji śluzowych, ale także białka oraz makro i mikroelementów.
· Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
· Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
· Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Sposób użycia
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
Długie terminy ważności!
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE