Wspaniała roślina lecznicza i ozdobna, objęta w Polsce od 2004 r.
częściową ochroną gatunkową. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża
ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom
złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego
silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu
chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania
bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Jeśli ma być
stosowany do pobudzenia procesów trawiennych, to najlepiej jest go zebrać
na początku pory kwitnienia. Roślina jadalna – aromatyczne, pachnące
czosnkiem liście zawierają dużo witaminy C, pobudzają apetyt. Zalecane są
jako składnik wiosennych zup, można je też dodawać do sałatek i kisić oraz
marynować w oliwie. Gdy męczy Cię przeziębienie i kaszel, może Ci pomóc
kanapka z czosnkiem niedźwiedzim. Zawarte w nim lotne substancje, czyli
kwasy fenolowe oraz związki siarki rozrzedzają wydzielinę, zalegającą w
oskrzelach, i w ten sposób ułatwiają odksztuszanie. Czosnek działa też jak
naturalny antybiotyk i zwalcza wirusy, powodujące przeziębienie. Przy
wrzodach żołądka należy jeść rzadziej. Roślina osiąga wysokość 20–50 cm.
Rośnie kępami, czasami tworzy duże, zwarte łany. Kwiaty białe, osadzone na
szypułkach, zebrane w dość luźny baldach na szczycie łodygi.
|
Preferuje gleby
świeże, gliniasto-piaszczyste, zasobne w składniki mineralne, stanowisko
półcieniste. Najczęściej występuje na podłożu wapiennym. Jest całkowicie
mrozoodporny. |