Pozytywny wpływ na lipidogram
Najbardziej wyraźnym efektem działania kwasów w-3 jest zmniejszenie stężenia triglicerydów(TG). Obserwuje się również nieznaczne zwiększenie stężenia cholesterolu HDL oraz LDL. Spożywanie kwasu alfa linolenowego pozwala utrzymać prawidłowy lipidogram. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła jako lek redukujący wysoki poziom triglicerydów jedynie preparat estrów etylowych u pacjentów z poziomem TG > 500 mg/dL.
Obniżanie ciśnienia tętniczego
Kwasy omega-3 obniżają ciśnienie tętnicze. Uważa się, że za działanie obniżające ciśnienie tętnicze odpowiadają korzystne zmiany w lipidach błon komórkowych oraz wpływ na uwalnianie mediatorów komórek śródbłonka, które bezpośrednio wzmagają rozkurcz naczyń.
Wpływ na układ fibrynolizy i krzepnięcia
Kwasy omega-3 mają łagodne działanie przeciwzakrzepowe. W badaniach laboratoryjnych przedłużają czas krwawienia wywierając ochronne działanie na układ krążenia, co m.in. przeciwdziała tworzeniu się skrzepów wewnątrznaczyniowych.
Działanie przeciwdepresyjne i poprawiające nastrój
Kwasy omega 3 wywierają korzystny wpływ na stan psychiczny, w tym na nastrój, powodując spadek agresywności i wrogości. Obniżają nasilenia gniewu, lęku, zmęczenia i dezorientacji
Pozytywny wpływ na rozwój mózgu
Kwasy omega 3 wywierają korzystny wpływ na rozwój mózgu (zwłaszcza DHA) oraz narządu wzroku zarówno w okresie płodowym jak i pourodzeniowym.
Najlepsze źródło kwasów omega 3 w okresie prenatalnym stanowi właściwa dieta matki, a w okresie pourodzeniowym mleko matki.
Poprawa sprawności umysłowej
Kwasy omega 3 pozwalają utrzymywać dobrą formę umysłową ludzi starszego pokolenia. Poprawiają uwagę i czas reakcji w wykonywaniu zadań.
Kwasy omega-3 zwiększają koncentrację i sprawność umysłową dzieci, poprawiają pamięć oraz zdolność nabywania nowej wiedzy i umiejętności. Ich niedobór może prowadzić do upośledzenia rozwoju somatycznego, zaburzeń rytmu snu i czuwania, trudności w przyswajaniu materiału szkolnego oraz do wystąpienia zaburzeń behawioralnych, takich jak napady agresji, zwiększona impulsywność, podniesiony poziom lęku.
Pozytywny wpływ na skórę
Niedobór kwasu alfa –linolenowego (ALA) może powodować wystąpienie łuskowatego zapalenia skóry, zapalenia mieszków włosowych skóry głowy oraz nieprawidłowe gojenie się ran.
Profilaktyka nowotworów
Badania potwierdzają korzystną rolę kwasów omega-3 w hamowaniu powstawania komórek nowotworowych oraz w zapobieganiu niedożywienia w chorobie nowotworowej. Metabolity kwasu alfa -linolenowego (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) powoduje apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych okrężnicy (jelita grubego) oraz zmniejszają wzrost komórek raka piersi
Wspomaganie leczenia przewlekłych chorób zapalnych i immunologicznych
Suplementacja w diecie kwasów omega-3 przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania niektórych chorób autoimmunologicznych i zapalnych. Obecnie podejmuje się próby wykorzystania kwasów omega-3 w leczeniu chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) oraz przewlekłe zapalenia jelit. Łączenie spożycia kwasów omega 3 i standardowej terapii RZS powoduje skrócenie czasu sztywności porannej stawów, zmniejszenie liczby stawów tkliwych i bolesnych oraz zmniejszenie stosowanej dawki leków przeciwbólowych i modyfikujących przebieg choroby W przewlekłych chorobach zapalnych jelit wspomagają leczenie zmniejszając objawy choroby takich jak bóle brzucha i biegunka, wydłużają okresy remisji i zapobiegają nawrotom choroby po leczeniu chirurgicznym.
Wspomaganie odchudzania
Kwasy omega 3 wspomagają proces odchudzania osób otyłych stosujących dietę ubogoenergetyczną i/ lub umiarkowany wysiłek fizyczny.