Lecznicze nalewki 265 przepisów na nalewki, likiery, wina, wódki, miody
autor: Andrzej Sarwa wydawca: Książka i Wiedza rok wydania: 2011 ilość stron: 283 Isbn:[zasłonięte]978-83-13592-4 format: 125x195 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 25,00 zł nasza cena: 21,60 zł
|
|
Przepisy na łatwe do wykonania domowym sposobem trunki, które mają dobroczynne działanie, doskonały smak, wygląd i zapach. Amatorzy nalewek znajdą tu mnóstwo ciekawych receptur, a sporządzone w domu napoje nie tylko poprawią zdrowie, ale i uprzyjemnią spotkania rodzinne i towarzyskie.
Spis treści:
Zanim zacznę na temat Kilka słów o alkoholu O dobroczynnych mocach zaklętych w roślinach.. Nalewki, likiery, wina, piwa, miody— leki i przysmaki O piciu słów kilkoro Lecznicze trunki: nalewki, likiery, wina, piwa, miody.. Nalewka sandomierska ostra J Nalewka sandomierska ostra II Wódka brekmiówka wytrawna Brekiniak Gorzka żołądkowa Gorzka żołądkowa II Gorzka żołądkowa III Nalewka cudowna Nalewka imbirowa Nalewka imbirowa II Nalewka grejpfrutowa Nalewka cytrynowa słodka Nalewka pomarańczowa gorzka Nalewka pomarańczowa gorzko-słodka Nalewka pomarańczowa słodka Cytrynówka Nalewka mandarynkowa Nalewka mandarynkowa Likier na kwiatach pomarańczy Napój pomarańczoiuy Bożen (pdTyrol) Pomarańczówka Pomarańczówka II Pomarańczówka III Nalewka laurowiśniowa I Nalewka laurowiśniowa II Likier anlypkowy Wódka czereśniówka Wódka czereśniówka II Wódka wiśniówka luytrauma Wódka wiśniówka typu kirsch Truneczek wiśniowy Wino wiśniowe Nalewka wiśniowa Nalewka wiśniowa gorzkawa Likier wiśniowy Wiśniak Nalewka na orzechach laskowych Nalewka na orzeszkach bukowych Nalewka na orzeszkach limby Polska orzechówka Orzechówka tyrolska Bananówka Bananówka Nalewka fiołkowa Wino aloesowe Wino wzmacniające I Wino wzmacniające ' Wino z żyta Nalewka bakaliowa Wódka islandzka Nalewka jodłowa Wino świerkowe Piwo świerkowe Nalewka sosnowa Piwo jałowcowe Wódka jalowcówka Likier jałowcowy Nalewka jałowcowa Nalewka jałowcowa II Wódkaherbatówka I Wódka herbatówka Nalewka na apetyt Napój „gorące mleko" Nalewka korzenna ostra Nalewka ziolowo-korzenna Nalewka „złota" Winooczyszczające Wino brzozowe (z soku brzozowego) Winoklonowe (z soku klonowego) Likier rosyjski Truneczek owocowy Truneczek kawowy Wino z owoców dzikiej róży Wino różane Wino różane II Wino różane III Wino różane IV Miód różany Truneczek różany Likier różany Likier różany Trunek różany Likier z owoców dzikiej róży Likier winny Trunek jarzębinowy Wódka jarzębinówka wytrawna Jarzębiak Wino jarzębinowe Nalewka jarzębinowa Benedyktynka Wino jemiolowe Wino teoria Bzowa whisky Wódka bzowa Truneczek bzowy Likier bzowy I Likier bzowy Naleruka bzowa Napój mleczny Pruski miód Napój miodowy „łapanie niedźwiedzia" Nalewka podbialowa Nalewka rozmarynowa Nalewka dereniówka Dermiak Likier dereniowy Ananasówka Likier brzoskwiniowy Brzoskwinióiuka Wódka brzoskwiniówka wytrawna Nalewka brzoskwiniowa l Nalewka brzoskwiniowa II Wino dziurawcowe Nalewka dziurawcowa Nalewka dziurawcowa II Napój miętowy Sok malinowy dla dorosłych Likier malinowy Słodki trunek malinowy Nalewka malinowa Truneczek malinowy Wino malinowe Wódka z kaliny koralowej Wino z głogu Nalewka waniliowa Nalewka melisowa Melisówka Wino melisowe Nalewka cynamonowa Likier owocowy Nalewka agrestowa Nalewka trybulowa Wino bławatkowe I Wino bławatkowe II Wino akacjowe I Wino akacjowe II Wino pierwiosnkowe l Wino pierwiosnkowe II Wino lipowe I Wino lipowe II Wino z jasnoty bialej I Wino z jasnoty białej II Nalewka tarkował Nalewka tarkowa II Nalewka tarkowa III Wino tarninowe Nalewka anyżówka Likier anyżowy Wódka porzeczkowa Porzeczkowa whisky Nalewka na liściach czarnej porzeczki Wino porzeczkowe Gin porzeczkowy Truneczek porzeczkowy Nalewka na owocach czarnej porzeczki Nalewka na owocach czarnej porzeczki II Wino bazyliowe Wino pokrzywowe Wino fenkulowe I Wino fenkulowe II Wino z mniszka lekarskiego Nalewka na kwiatach mniszka lekarskiego Wódka śliwkówka Śliwowica Truneczek śliwkowy Nalewka kminkowa Likier kminkowy Dubeltowa kminkówka gdańska Wódka jabłeczna wytrawna Cydr jabłkowy — jabłecznik Jabłecznik Cydr gruszkowy Likier morelowy Wódka morelówka wytrawna Nalewka morelowa Nalewka morelowa II Likier pigwowy Likier pigwowy II Winoz pigwy Wino pigwowe Nalewka tatarakowa Nalewka tatarakowa II Wódka jagodówka Likier jagodowy (z czarnych jagód) Likier jagodowy (z czarnych jagód) II Nalewka typu absynt Wino piołunowe Wino czosnkowe Eliksir czosnkowy Wino cebulowe Wódka cebulowa Wino arcydziegielowe Likier arcydzięgielowy Wino pietruszkowe I Wino pietruszkowe II Nalewka borówkowa Likier borówkowy I Likier borówkowy Wino koprowe Wino chrzanowe Nalewka aroniowa Nalewka aroniowa Likier aroniowy Wino goryczkowe I Wino goryczkowe Wino selerowe I Wino selerowe II Likier truskawkowy Wino morwowe Wino marchwiane Wino jeżynowe Wódka z jeżyn „StaffISl Likier pigiuowcowy Wino z pigtuowca Likier poziomkowy Nalewka poziomkowa Nalewka berberysowa (Poncz berberysowy Truneczek rokitnikowy Nalewka cykoriowa Nalewka plucna I (przeciw gruźlicy pluć) Nalewka plucna II (przeciw krwotokom z pluć) Nalewka plucna III (przeciw nieżytowi oskrzeli) Nalewka przeciw grypie i gorączce Nalewka sercowaNalewka sercowa Nalewka sercowa III (stosoiuana w dusznicy bolesnej) Wino gorzkie sercowe Wino gorzkie sercowe Nalewka dziewannowa Nalewka uspokajająca Nalewka uspokajająca II Nalewka arnikowa Nalewka slonecznikowa Nalewka rumiankowa Nalewka na orzeszkach ziemnych Nalewka na bulwkach lopinamburu (słonecznika bulwiastego) Nalewka na„migdalkach ziemnych"— bulwkach cibory jadalnej Nalewka migdałowa Nalewka araliowa Nalewka noslrzykowa Nalewka pomidorowa Nalewka miechunkowa Nalewka melonowa Nalewka arbuzowa Nalewka dyniowa Nalewka rabarbarowa Natewka buraczana Nalewka na zielu przytula Nalewka na kwiecie koniczyny czerwonej Nalewka z nawloci pospolitej Nalewka na korze vilcacory („kociegopazura") Nalewka na korze lapacho Nalewka na liściach yerba male Nalewka na guaranie Nalewka Cidreira Żubrówka Nalewka Boldo Nalewka Tabasco Truneczek żolędziowy Nalewka bluszczykowa Wino szparagowe Wino z salsefii (owsianych korzonków) Wino ze skorzonery (wężymordu, czarnych korzonków) Nalewka milorzębowa Krótka charakterystyka ziół leczniczych Agrest Aloes drzewiasty Ananas jadalny Anlypka A nyż gtuiazdkowy Aralia mandżurska Arbuz — kawon Arcy dzięgiel Utwór Amika górska Aronia czamoowocowa Babka lancetowata Banan chiński — rajski zioyczajny — bananowiec Bazylia pospolita Berberys zwyczajny Bez czarny Riedrzeniec anyż Bluszczyk kurdybanek Boldo — drzewo boldu Borówka brusznica Brzoskwinia zwyczajna Brzoza brodawkowata Buk pospolity Burak zwyczajny; burak ćwikłowy Bylica boże drzewko Bylica piolun Cebula jadalna Ceratonia Chaber bławatek Chrzan pospolity Cibor a jadalna — „ migdał ziemny " Cykoria podróżnik Cynamonowiec cejloński Cytryna Cząber ogrodowy Czereśnia ptasia Czosnek pospolity Dąb bezszypułkowy Dereń pospolity Drapacz lekarski Dynia zwyczajna Dziewanna wielkokwiatowa Dziurawiec zwyczajny Figa pospolita Fiolek wonny Głóg dwuszyjkowy i głóg jednoszyjkoiuy Goryczka żółta Goździkowiec korzenny Grejpfrut Grusza pospolita Herbata chińska Imbir lekarski Hyzop lekarski Jabłoń domowa Jałowiec pospolity Jarząb brekinia Jarzębina Jasnota biała Jemioła pospolita Jeżyna Jodła pospolita Kalina koralowa Kardamon malabarski Kawa arabska Klon zwyczajny Kminek zwyczajny Kocanki piaskowe Kolendra siezuna Koniczyna czenoona — łąkowa Konwalia majowa Koper ogrodowy Koper włoski —fenkul Kozłek lekarski Krwawnik pospolity Lapacho Laurowiśnia wschodnia Ławr — wawrzyn Lawenda wąskolistna Lebiodka pospolita Leszczyna pospolita Lipa drobnolistna i lipa wielkolistna (szerokolistna) Lubczyk lekarski Lukrecja gładka Macierzanka piaskowa Majeranek ogrodowy Malina wlaściwa Mandarynka Marchew zwyczajna Miechunka peruwiańska — „rodzynki brazylijskie" Mierznica czarna Mięta kędzierzawa Mielą pieprzowa Migdal zwyczajny — migdałowiec Miłorząb chiński Miodunka plamista Morela zwyczajna Morwa biała i morwa czarna Muszkatolowiec wonny Nawłoć pospolita Nostrzyk żółty Omai wielki Orzacha jadalna — orzech ziemny Orzeci wioski Osmęta — paulinia guarana — guarana Ostryż długi — kurkuma Palczatka cytrynowa Perz właściwy Pieprz czarny Pierwiosnka lekarska Pietruszka zwyczajna Pieciornik gęsi Pigtua pospolita Pigiuowiec japoński Pimenta — korzennik lekarski — „angielskie ziele" Podbiał pospolity Pokrzywa zwyczajna Pomarańcza słodka Pomidor Porosi islandzki Porzeczka czarna Poziewnik szorstki Poziomka pospolita Przetacznik bobowniczek Przylulia właściwa Rdest ostrogorzki Mestptasi Robinia akacjowa Rodiola różowa Rokitnik zwyczajny Rozmaryn lekarski Róża dzika Rumianek pospolity Ruta zwyczajna Rzewień dłoniasly Rzewień ogrodowy Salsefia — kozibród pospolity Seler zwyczajny Serdecznik pospolity Skorzonera — weżymord — czarny korzeńczarne korzonki Skrzyp polny Słonecznik bulwiasty — topinambur— bulwy Słonecznik zwyczajny Sosna zwyczajna Szafran uprawny Szałwia lekarska Szałwia muszkatołowa Szanta zwyczajna Szczaw zwyczajny Szparag lekarski Śliwa domowa Śliwa tarnina Świerk pospolity Tasznik pospolity Tatarak zwyczajny Truskawka Trybula ogrodowa Tymianek pospolity Tysiącznik Vilcacora — koci pazur, una de gato Warzucha lekarska Wiąz pospolity Wierna tóafo Winoros wlaściwa Wiśnia pospolita Żubrówka — turówka wonna Żyto zwyczajne Przeliczenia niektórych rzadziej spotykanych miar i wag Indeks łacińskich nazw roślin Indeks alfabetyczny nalewek, likierów, win, piw, miodów
|