Książka dr Jadwigi Kempisty i Urszuli Chorzępa
"Leczenie żywieniem"
Autorka (lekarz pediatra), mimo że obchodziła w tym roku 50-lecie otrzymania dyplomu lekarza, ciągle jest osobą poszukującą i wprowadzającą najnowsze osiągnięcia medycyny światowej do dotychczasowych metod leczenia. Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest traktowanie organizmu jako całość (holizm). Jako pierwsza wprowadziła do Polski pojęcie skiełkowanego zboża wydając na ten temat najbardziej dokładną książkę w roku 1997. Pierwszą książkę na temat zdrowego żywienia wydała w roku 1994. Łącznie wydała kilka książek, wszystkie zatytułowane „Leczenie żywieniem”.
Obecnie sięgnęła po najnowszą metodę leczenia polegającą na odbudowie prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Robi to przy pomocy żywych szczepów bakteryjnych dobranych odpowiednio do wieku i schorzeń. Osiągnięcia światowe uzależniają odporność człowieka od prawidłowego systemu immunologicznego jelit. Lekarz Jadwiga Kempisty rozszerzyła to pojęcie na cały przewód pokarmowy począwszy od jamy ustnej do ostatniego odcinka jelita grubego.
Urszula Chorzępa (specjalista medycyny rodzinnej) od wielu lat współpracuje z Jadwigą Kempisty pomagając we wprowadzaniu takich pojęć jak fitohormony, energia słoneczna, najnowsze osiągnięcia w badaniach molekularnych dotyczących żywności i przemiany chemicznej w organizmie. Jest również specjalistą homeopatii klasycznej, ale przeciwnikiem produkowanych na skalę przemysłową leków „ślicznych-homeopatycznych”.
Obie wyżej wymienione lekarki stosując różne metody leczenia, również ziołolecznictwo, korzystają z najnowszych osiągnięć medycyny. Każde słowo zawarte w książce jest poparte naukowo.
Spis rozdziałów
-
Ogólne zasady żywienia
-
Przewód pokarmowy
-
Zegar biologiczny
-
Technika jedzenia
-
Łączenie pokarmów
-
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
-
Odbudowa przewodu pokarmowego
-
Estrogeny
-
Odżywianie w otyłości
-
Choroba wrzodowa żołądka
-
Kalorie czy energia?
-
Leczenie chlorofilem
-
Makro i mikroelementy
-
medycyna ziarna
-
Leczenie akupunkturą
-
Akupresura
-
Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej
-
Płyny uzupełniające
-
Cholesterol
-
Poznaj swój organizm i zaufaj mu
-
Prawdy i mity
-
Kilka uwag o kuchni
-
Przepisy na słodycze
Tytuł: "Leczenie żywieniem" Autorki: Jadwiga Kempisty lek. med., Urszula Chorzępa specjalista medycyny rodzinnej Wydawnictwo: Źródło życia i zdrowia.
Stron: 212
Bakterie polecane przez dr Kempisty do kupienia na moich aukcjach
Zobacz nasze pozostałe aukcje:
|
|
|