Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

LECYTYNA SOJOWA 200KG

30-06-2015, 18:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1 200 zł     
Użytkownik S_MAX_
numer aukcji: 5457670717
Miejscowość Czechowice-Dziedzice
Wyświetleń: 16   
Koniec: 30-06-2015 17:51:39
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAJ NA MOJEJ KOLEJNEJ AUKCJI

 

Do sprzedania mam  LECYTYNE SOJOWĄ genetycznie niemodyfikowana . Pozostałośc poprodukcyjna   w beczce  200L 

Cena 7zł/kg -  przy całości cena 6zł/kg = 1200zł

 

 

 

Lecytyny (fosfatydylocholiny, E322) – grupa organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów, w których reszta fosforanowa zestryfikowana jest choliną[1][2]. W ujęciu żywieniowym nazwa "lecytyna" może obejmować także inne fosfolipidy, np. kefaliny (fosfatydyloetanoloaminy) lub fosfatydyloinozytol.

Lecytyny zwykle otrzymuje się z żółtek jajek kurzych (z gr. λεκιθος) oraz z rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego organizmów zwierzęcych. Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do żywności oraz w celach leczniczych.

W organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej - chroni osłonkę mielinową, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, bierze udział w gospodarce cholesterolem. W badaniach na szczurach wykazano, że lecytyna pochodząca z soi znacząco obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL[3][4]. Wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem[5], jednakże nie ma znaczących dowodów na pozytywne działanie lecytyny u osób z