Lecytyna słonecznikowa 100 (E322) produkowana jest z nasion słonecznika, ma konsystencję proszku barwy żółtej do ciemnosłomkowej. Nie zawiera organizmów GMO. Funkcja technologiczna: emulgator, nośnik, składnik odżywczy. Lecytyna jest doskonałym, naturalnym emulgatorem i może być używana jako polepszacz. Wpływa również na lepsze działanie innych polepszaczy oraz wydłuża czas przydatności gotowego produktu do spożycia. Wpływ lecytyny na zdrowie Lecytyna jako nośnik choliny korzystnie wpływa na zdrowie. Cholina poprawia pamięć i koncentrację zwłaszcza u osób w młodym i średnim wieku. Chroni komórki nerwowe przed procesami zwyrodnieniowymi. Lecytyna odgrywa ważną rolę w procesie transportowania tłuszczów w naczyniach krwionośnych, obniża poziom „złego” cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych.
Zastosowanie: Lecytyna w formie proszku jest łatwa do wprowadzenia do produktów piekarniczych i kruchego ciasta. Działa jako środek przedłużający świeżość pieczywa, poprawia strukturę miękiszu pszennego. Może być stosowana do produktów dietetycznych, ponieważ pozwala na zredukowanie ilości dodawanego tłuszczu. Lecytyna w kuchni molekularnej Stosowana jest do „piankowania”. Lecytynę można mieszać z niemalże każdym płynem. Po ubiciu tego płynu otrzymamy sztywną i trwałą pianę. Kraj pochodzenia: Polska |