Lecytyna wpływa korzystnie na organizm, zwłaszcza w przypadku osłabienia koncentracji i pamięci, stanów napięcia nerwowego, zmęczenia i wyczerpania.
WskazaniaLecytynę w kapsułkach stosuje się jako uzupełnienie diety w:
- osłabieniu pamięci
- osłabionej zdolności koncentracji
- stanach napięcia nerwowego
- stanach ogólnego wyczerpania
- okresie rekonwalescencji.
Działanie
Lecytyna jest naturalną substancją fosfolipidową otrzymywaną z oleju sojowego. Stanowi niezbędny składnik prawidłowej komórki i bierze udział w różnych procesach przemiany materii w organizmie. Jej składniki wchodzą w skład błon komórkowych, m.in. neuronów i struktur wewnątrzkomórkowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lecytyny sprzyjają normalizacji poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów, przez co zapobiegają ich osadzaniu się na ścianach naczyń krwionośnych jak również powstawaniu zmian miażdżycowych i zaburzeń krążenia. Lecytyna jest również źródłem choliny, będącej prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny. Dzięki temu wpływa korzystnie na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, zwłaszcza mózgu oraz na stan mięśni szkieletowych.
Przyjmowanie
1-2 kapsułki dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.
Ze względu na naturalne pochodzenie składnika - lecytyny sojowej, mogą wystąpić różnice w odcieniu kapsułek.
Składniki
Lecytyna sojowa,
składniki kapsułki (żelatyna, gliceryna roślinna - substancja wiążąca).