|
Przedmiotem aukcji jest:
Zestaw do Fondue Serowego lub Mięsnego
Flame
Kolor: Flame
Pojemność(l):2,00
Waga[kg]: 4,73
Kod: 600[zasłonięte][zasłonięte]009020
Firma
Le Creuset – francuski producent emaliowanych naczyń żeliwnych.
Firma powstała w 1925r. Siedziba firmy położona jest w miejscowości Fresnoy-le-Grand na północy Francji. Obecnie firma Le Creuset wytwarza ok.75% światowej produkcji naczyń żeliwnych.
Proces produkcji
Przy produkcji naczyń żeliwnych stosowane są tradycyjne techniki. Wiele operacji produkcyjnych opartych na wiedzy i doświadczeniu fachowców przeprowadzonych jest ręcznie. Każde naczynie jest produkowane unikatową technologią. Proces produkcji
rozpoczyna się od utworzenia dwóch form naczynia ( zewnętrznej i wewnętrznej) z
sypkiego piasku który jest następnie sprężany do odpowiedniego kształtu. Formy są odseparowane od siebie na odległość 3mm. Powstała przestrzeń zostaje wypełniona ciekłym surowcem. Po uzyskaniu odlewu formy są rozdrabniane, a piasek ponownie wykorzystywany do produkcji nowych form.
Surowiec
Surowiec zawiera:
10% żeliwa
35% stali
55% żelaza ( recycling )
Surowiec jest roztapiany w temperaturze 1500°C w piecu kontrolowanym komputerowo.
Kontrola temperatury ciekłości surowca jest bardzo istotna do uzyskania wysokiej jakości naczynia o max.grubości 3mm. Bezpośrednio po schłodzeniu, formy zostają oddzielone.
Przygotowanie do emaliowania
Każdy odlew jest sprawdzany ręcznie pod kątem defektów. Następnie jest czyszczony z
pozostałości piasku oraz są wygładzane nierówne krawędzie. Powierzchnia naczyń wygładzana jest przez strumień maleńkich metalowych kulek co umożliwia doskonałe
przyleganie emalii. Przed nałożeniem emalii każde naczynie jest ponownie sprawdzane
ręcznie w celu wyeliminowania ewentualnych defektów.
Emaliowanie
Głównym składnikiem emalii jest szkło w formie krótkich pręcików mieszane ze środkami
koloryzującymi, wodą oraz innymi substancjami. W celu dokładnego wymieszania wszystkich składników emalii stosowane są ceramiczne kulki rozdrabniające szkło. Emalia
jest nanoszona natryskowo na oczyszczone i przygotowane powierzchnie naczyń.
Pierwsza przeźroczysta powłoka zabezpiecza naczynie przed korodowaniem uszczelniając całą powierzchnię oraz pozwala optymalnie przylegać drugiej powłoce.
Po nałożeniu pierwszej powłoki każde naczynie jest suszone przez 10 minut a następnie
wypalane w temperaturze 840°C.
Druga powłoka emalii czarna lub kolorowa natryskiwana a następnie suszona w temperaturze 130°C przez 40 minut i wypalana w temperaturze 790°C przez 80 minut.
Zabieg ten nadaje powierzchni naczynia połysk oraz odporność na działanie kwasów i zasad które mogą być zawarte w żywności lub środkach czyszczących i detergentach.
|