Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

LE CREUSET Zest. do Fondue Ser i Mięso Flame WWA

11-02-2014, 17:37
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 1 159 zł     
Użytkownik Iquitos
numer aukcji: 3878554403
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 28   
Koniec: 11-02-2014 17:26:51

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Przedmiotem aukcji jest:

Zestaw do Fondue Serowego lub Mięsnego  
Flame

http://www.aukcje.iquitos.pl/allegro/lecreuset/Lecreuset%20garnki/60020_00_06%20sero%20lub%20mies%20flame.jpg

Kolor: Flame
Pojemność(l):2,00
Waga[kg]: 4,73
Kod: 600[zasłonięte][zasłonięte]009020


 

Firma

Le Creuset – francuski producent emaliowanych naczyń żeliwnych.

Firma powstała w 1925r. Siedziba firmy położona jest w miejscowości Fresnoy-le-Grand na północy Francji. Obecnie firma Le Creuset wytwarza ok.75% światowej produkcji naczyń żeliwnych.

 

Proces produkcji

Przy produkcji naczyń żeliwnych stosowane są tradycyjne techniki. Wiele operacji produkcyjnych opartych na wiedzy i doświadczeniu fachowców przeprowadzonych jest ręcznie. Każde naczynie jest produkowane unikatową technologią. Proces produkcji

rozpoczyna się od utworzenia dwóch form naczynia ( zewnętrznej i wewnętrznej) z

sypkiego piasku który jest następnie sprężany do odpowiedniego kształtu. Formy są odseparowane od siebie na odległość 3mm. Powstała przestrzeń zostaje wypełniona ciekłym surowcem. Po uzyskaniu odlewu formy są rozdrabniane, a piasek ponownie wykorzystywany do produkcji nowych form.

 

Surowiec

Surowiec zawiera: 

 10% żeliwa

35% stali

55% żelaza ( recycling )

 

Surowiec jest roztapiany w temperaturze 1500°C w piecu kontrolowanym komputerowo.

Kontrola temperatury ciekłości surowca jest bardzo istotna do uzyskania wysokiej jakości naczynia o max.grubości 3mm. Bezpośrednio po schłodzeniu, formy zostają oddzielone.

 

Przygotowanie do emaliowania

Każdy odlew jest sprawdzany ręcznie pod kątem defektów. Następnie jest czyszczony z

pozostałości piasku oraz są wygładzane nierówne krawędzie. Powierzchnia naczyń wygładzana jest przez strumień maleńkich metalowych kulek co umożliwia doskonałe

przyleganie emalii. Przed nałożeniem emalii każde naczynie jest ponownie sprawdzane

ręcznie w celu wyeliminowania ewentualnych defektów.

 

Emaliowanie

Głównym składnikiem emalii jest szkło w formie krótkich pręcików mieszane ze środkami

koloryzującymi, wodą oraz innymi substancjami. W celu dokładnego wymieszania wszystkich składników emalii stosowane są ceramiczne kulki rozdrabniające szkło. Emalia

jest nanoszona natryskowo na oczyszczone i przygotowane powierzchnie naczyń.

Pierwsza przeźroczysta powłoka zabezpiecza naczynie przed korodowaniem uszczelniając całą powierzchnię oraz pozwala optymalnie przylegać drugiej powłoce.

Po nałożeniu pierwszej powłoki każde naczynie jest suszone przez 10 minut a następnie

wypalane w temperaturze 840°C.

Druga powłoka emalii czarna lub kolorowa natryskiwana a następnie suszona w temperaturze 130°C przez 40 minut i wypalana w temperaturze 790°C przez 80 minut.

Zabieg ten nadaje powierzchni naczynia połysk oraz odporność na działanie kwasów i zasad które mogą być zawarte w żywności lub środkach czyszczących i detergentach.