Przedmiotem aukcji jest: Silikonowa łopaka duża Flame Łopatka silikonowa z drewnianą rączką, to niezbędne akcesorium kuchenne w każdej kuchni. Przydatne, zwłaszcza jeśli używamy nowoczesnych patelni z powłokami podatnymi na zarysowania np. teflonowych, ceramicznych czy greblonowych. Silikon jest odporny na temperatury do 425 stopni celcjusza i nie reaguje z żywnością, więc produktu mogą używać np. alergicy. Producent Le Creuset. Kolor płomienny Długość ok 29 cm Kod: 930[zasłonięte][zasłonięte]030900 Firma Le Creuset – francuski producent emaliowanych naczyń żeliwnych. Firma powstała w 1925r. Siedziba firmy położona jest w miejscowości Fresnoy-le-Grand na północy Francji. Obecnie firma Le Creuset wytwarza ok.75% światowej produkcji naczyń żeliwnych. Proces produkcji Przy produkcji naczyń żeliwnych stosowane są tradycyjne techniki. Wiele operacji produkcyjnych opartych na wiedzy i doświadczeniu fachowców przeprowadzonych jest ręcznie. Każde naczynie jest produkowane unikatową technologią. Proces produkcji rozpoczyna się od utworzenia dwóch form naczynia ( zewnętrznej i wewnętrznej) z sypkiego piasku który jest następnie sprężany do odpowiedniego kształtu. Formy są odseparowane od siebie na odległość 3mm. Powstała przestrzeń zostaje wypełniona ciekłym surowcem. Po uzyskaniu odlewu formy są rozdrabniane, a piasek ponownie wykorzystywany do produkcji nowych form. Surowiec Surowiec zawiera: 10% żeliwa 35% stali 55% żelaza ( recycling ) Surowiec jest roztapiany w temperaturze 1500°C w piecu kontrolowanym komputerowo. Kontrola temperatury ciekłości surowca jest bardzo istotna do uzyskania wysokiej jakości naczynia o max.grubości 3mm. Bezpośrednio po schłodzeniu, formy zostają oddzielone. Przygotowanie do emaliowania Każdy odlew jest sprawdzany ręcznie pod kątem defektów. Następnie jest czyszczony z pozostałości piasku oraz są wygładzane nierówne krawędzie. Powierzchnia naczyń wygładzana jest przez strumień maleńkich metalowych kulek co umożliwia doskonałe przyleganie emalii. Przed nałożeniem emalii każde naczynie jest ponownie sprawdzane ręcznie w celu wyeliminowania ewentualnych defektów. Emaliowanie Głównym składnikiem emalii jest szkło w formie krótkich pręcików mieszane ze środkami koloryzującymi, wodą oraz innymi substancjami. W celu dokładnego wymieszania wszystkich składników emalii stosowane są ceramiczne kulki rozdrabniające szkło. Emalia jest nanoszona natryskowo na oczyszczone i przygotowane powierzchnie naczyń. Pierwsza przeźroczysta powłoka zabezpiecza naczynie przed korodowaniem uszczelniając całą powierzchnię oraz pozwala optymalnie przylegać drugiej powłoce. Po nałożeniu pierwszej powłoki każde naczynie jest suszone przez 10 minut a następnie wypalane w temperaturze 840°C. Druga powłoka emalii czarna lub kolorowa natryskiwana a następnie suszona w temperaturze 130°C przez 40 minut i wypalana w temperaturze 790°C przez 80 minut. Zabieg ten nadaje powierzchni naczynia połysk oraz odporność na działanie kwasów i zasad które mogą być zawarte w żywności lub środkach czyszczących i detergentach. |