Informacje o producencie:
Renomowana firma Le Creuset funkcjonuje na rynku od 1925 roku. Początkowo działając jedynie na terenie Francji, szybko zyskała renomę i opinię firmy niezwykle prężnej. Dzisiaj Le Creuset posiada przedstawicielstwo na każdym kontynencie, rozwijając się także w Polsce.
Od konkurencji francuskie przedsiębiorstwo odróżnia niemal wszystko. Le Creuset odrzuciło popularny dziś model firmy zajmującej się produkcją masową i wszechstronną, koncentrując się na indywidualnym podejściu do potrzeb konsumentów. Francuska firma ogranicza swą działalność produkcyjną wyłącznie do akcesoriów kuchennych, w dodatku na wąską skalę. Jeszcze dziś wiele czynności przy produkcji wykonywanych jest ręcznie.
Taka właśnie strategia zapewniła firmie Le Creuset rynkowy sukces i uznanie konsumentów na całym świecie. Produkty francuskiej firmy spełniają najwyższe kryteria jakościowe, pozostawiając konkurencję daleko w tyle. Le Creuset konkuruje bowiem jakością a nie ceną, która zwyczajnie musi być wyższa od tandetnych, azjatyckich urządzeń.
Wybierając produkty firmy Le Creuset stawiasz na wieloletnią jakość i pełne bezpieczeństwo!
Profesjonalny garnek żeliwny Le Creuset
- Garnki żeliwne Le Creuset, pokrywane są bardzo gładką emalią porcelanową z zewnątrz i wewnątrz naczynia, co wpływa na ich estetykę oraz walory użytkowe.
- Żeliwo zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury, natomiast emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz produkty przed przywieraniem.
- Największą zaletą naczyń żeliwnych jest możliwość rozgrzania ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco poprawia walory smakowe przygotowywanych w nich potraw.
- Odpowiednie wyprofilowanie górnej części ścianek naczynia pozwala na stworzenie obiegu zamkniętego, a tym samym na gotowanie produktów w małej ilości wody zwane też "gotowaniem we własnym sosie". Woda paruje i skrapla się pod pokrywą ponieważ jej temperatura jest niższa. Skroplona woda spada na dno naczynia w postaci deszczu.
- Oczywiście ten sposób przygotowywania zdrowej żywności wymaga zachowania odpowiedniej procedury gotowania, a więc kontrolowania dopływu energii w poszczególnych etapach:
- Po wcześniejszym włożeniu produktów i dolaniu niewielkiej ilości wody oraz po założeniu pokrywy, podgrzewamy naczynie na średnim zakresie kuchenki.
- W momencie pojawienia się pierwszej pary z pod pokrywy, zmniejszamy zakres kuchenki do minimum. W tym momencie skumulowane ciepło w akutermicznym dnie naczynia podtrzymuje właściwą temperaturę do gotowania w obiegu zamkniętym. Naczynie uszczelnia się poprzez wytworzenie się płaszcza wodnego między obręczą naczynia a pokrywą.
- Zbyt duży spadek temp. powoduje rozszczelnienie naczynia. Dlatego co jakiś czas należy kontrolować czy aby z pod pokrywy nie unosi się para. W przypadku jej pojawienia się zwiększamy nieco dopływ energii.
- Ten sposób gotowania przy małej ilości wody w temp. od 60 do 100°C pozwala zachować właściwości smakowe i odżywcze produktu i nie wywołuje rozpadu zawartych w nim witamin. Stąd też ugotowane w ten sposób owoce czy warzywa zachowują wszystkie witaminy i mikroelementy.
- Naczynia Le Creuset mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchni, w piekarniku i zmywarce.
- Największą jednak sprawność osiągają w zestawieniu z kuchnią indukcyjną, ponieważ mają bardzo dobre właściwości magnetyczne, lepsze niż naczynia stalowe, chromoniklowe czy aluminiowe z dnami przystosowanymi do indukcji.
- Pojemność garnka: 6,7l
- Średnica: 28cm
- Kolor: granitowy