Przedmiotem aukcji jest: Mini Dynia Flame Kamionkowy garnek w kształcie dyni francuskiej firmy Le Creuset, idealny do podawania zup lub innych potraw. Kamionka jest materiałem kwasoodpornym, wytrzymałym mechanicznie i nie nasiąkającym wodą. Dobrze i równomiernie nagrzewa się, przez co sprawdzi się także do podgrzewania potraw w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Ceramiczna emaila nadaje naczyniu elegancki wygląd, chroni przez uszkodzeniami mechanicznymi i nie przejmuje zapachów. Naczynia z kamionki nie nadają się do stosowania bezpośrednio na otwartym ogniu lub innym źródle ciepła. Maksymalna temperatura użytkowania - 260 stopni celcjusza. Średnica - 12 cm. Pojemność 0,4 l. Kolor - pomarańczowy Kod: 910[zasłonięte][zasłonięte]001100 Firma Le Creuset – francuski producent emaliowanych naczyń żeliwnych. Firma powstała w 1925r. Siedziba firmy położona jest w miejscowości Fresnoy-le-Grand na północy Francji. Obecnie firma Le Creuset wytwarza ok.75% światowej produkcji naczyń żeliwnych. Proces produkcji Przy produkcji naczyń żeliwnych stosowane są tradycyjne techniki. Wiele operacji produkcyjnych opartych na wiedzy i doświadczeniu fachowców przeprowadzonych jest ręcznie. Każde naczynie jest produkowane unikatową technologią. Proces produkcji rozpoczyna się od utworzenia dwóch form naczynia ( zewnętrznej i wewnętrznej) z sypkiego piasku który jest następnie sprężany do odpowiedniego kształtu. Formy są odseparowane od siebie na odległość 3mm. Powstała przestrzeń zostaje wypełniona ciekłym surowcem. Po uzyskaniu odlewu formy są rozdrabniane, a piasek ponownie wykorzystywany do produkcji nowych form. Surowiec Surowiec zawiera: 10% żeliwa 35% stali 55% żelaza ( recycling ) Surowiec jest roztapiany w temperaturze 1500°C w piecu kontrolowanym komputerowo. Kontrola temperatury ciekłości surowca jest bardzo istotna do uzyskania wysokiej jakości naczynia o max.grubości 3mm. Bezpośrednio po schłodzeniu, formy zostają oddzielone. Przygotowanie do emaliowania Każdy odlew jest sprawdzany ręcznie pod kątem defektów. Następnie jest czyszczony z pozostałości piasku oraz są wygładzane nierówne krawędzie. Powierzchnia naczyń wygładzana jest przez strumień maleńkich metalowych kulek co umożliwia doskonałe przyleganie emalii. Przed nałożeniem emalii każde naczynie jest ponownie sprawdzane ręcznie w celu wyeliminowania ewentualnych defektów. Emaliowanie Głównym składnikiem emalii jest szkło w formie krótkich pręcików mieszane ze środkami koloryzującymi, wodą oraz innymi substancjami. W celu dokładnego wymieszania wszystkich składników emalii stosowane są ceramiczne kulki rozdrabniające szkło. Emalia jest nanoszona natryskowo na oczyszczone i przygotowane powierzchnie naczyń. Pierwsza przeźroczysta powłoka zabezpiecza naczynie przed korodowaniem uszczelniając całą powierzchnię oraz pozwala optymalnie przylegać drugiej powłoce. Po nałożeniu pierwszej powłoki każde naczynie jest suszone przez 10 minut a następnie wypalane w temperaturze 840°C. Druga powłoka emalii czarna lub kolorowa natryskiwana a następnie suszona w temperaturze 130°C przez 40 minut i wypalana w temperaturze 790°C przez 80 minut. Zabieg ten nadaje powierzchni naczynia połysk oraz odporność na działanie kwasów i zasad które mogą być zawarte w żywności lub środkach czyszczących i detergentach. |