Roślina lecznicza. Napar kwiatowy działa uspokajająco, odświeżająco i antyseptycznie. Delikatny, trwały zapach. Na rabaty, do pojemników, do suchych bukietów. Odstrasza mole.
Gramatura: 200mg.
Ważność: 10.2013r.
Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemne.W naszych warunkach w czasie bezśnieżnych i ostrych zim wymarza.Jako przyprawa wykorzystywane są liście lawendy,charakteryzujące się gorzkim smakiem i silnym zapachem.Kwiaty lawendy są stosowane w ziołolecznictwie.Lawenda jest przyprawą kuchni francuskiej,hiszpańskiej i wloskiej.Nadaje się do piczonej jagnięciny,do ryb,zup,galaret.Wchodzi w skład przyprawy prowansalskiej.Lawenda posiada własciwości uspokajające,przeciwskurczowe,żółciopędne,bakteriostatyczne i dezynfekujące.Wymagania:lawenda lubi stanowiska sloneczne,osłnięte od wiatru,jest wrażliwa na niskie temperatury,potrzebuje gleb ciepłych,lekkich a zarazem żyznych zasobnych w wapń.Lawendę uprawia się z rozsady,poprzez sadzonki uzyskane dzięki metodzie kopczykowania oraz przez podział starszych roślin.Liście lawendy zbiera sie w maju a kwiaty na początku kwitnienia.