Gospodarstwo Szkółkarskie LAWENDA IZERSKA zaprasza do zakupu suszonego kwiatu lawendy kulinarnej z tegorocznych zbiorów. Przedmiotem aukcji jest 30-gramowa porcja suszu. Gwarantujemy najwyższą jakość, którą uzyskujemy stosując w naszym gospodarstwie uprawę organiczną.
Lawenda to krewna mięty i rozmarynu, wchodzi w skład "ziół prowansalskich". Świetnie smakuje w połączeniu z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem. Nasza suszona lawenda doskonale nadaje się do aromatyzowania dań z grilla lub jako dodatek ziołowy do marynaty. Kwiaty lawendy można zastosować w produkcji deserów takich jak: ciasteczka, lody, galaretki i budynie. Również z kwiatów lawendy można przygotować odświeżającą, aromatyczną herbatę. Ma ona działanie przeciwskurczowe i uspokajające. Jednocześnie jest doskonałym ziołem pomagającym w problemach trawiennych.
Czy każda lawenda nadaje się do celów kulinarnych?
Chociaż każda lawenda jest jadalna, to nie każda nadaje się do celów kulinarnych ze względu na gatunek i odmianę rośliny oraz sposób uprawy.
Różne odmiany lawendy różnią się od siebie smakiem i zapachem, w zależności od zawartości związków aromatycznych, a w szczególności kamfory. Lawenda wąskolistna, tzw. lekarska jest najbardziej popularnym gatunkiem nadającym się do celów kulinarnych. Kolejną, ważną sprawą jest to, aby do celów kulinarnych stosować lawendę uprawianą organicznie, bez używania pestycydów i nawozów sztucznych.
|
|
Herbes de Provence z lawendą
Jest wiele wersji przygotowania zestawu "ziół prowansalskich".
Oto przepis z zestawem proporcji na własną mieszankę ziół prowansalskich pochodzący z Francji.
Aby uzyskać lepszy efekt smakowy, tuż przed użyciem, przyprawy należy lekko zmiażdżyć w moździeżu. Doskonałe do każdej potrawy mięsnej lub rybnej.
1 część nasion fenekułu (kopru) włoskiego
1 część suszonej mięty
2 części suszonych kwiatów lawendy
2 części suszonej skórki pomarańczowej
2 części pokruszonych liści laurowych
3 części suszonego rozmarynu
3 części suszonego cząbru
3 części suszonego majeranku
3 części suszonego tymianku
|
Nasza lawenda kulinarna uprawiana jest organicznie - NIE jest pryskana chemicznie, a do jej uprawy używamy nawozów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Do celów kulinarnych wybraliśmy odmianę, która charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym zapachem oraz ciemnofioletową barwą. Suszona jest naturalnie, bez użycia mechanicznych suszarni. Kwiaty są podwójnie oczyszczane, wolne od kurzu i przystosowane do konsumpcji. Życzymy smacznego i zapraszamy do naszej aukcji.
|
Ewentualne zapytania prosimy kierować na adres mailowy. Przesyłkę wysyłamy listem lub paczką priorytetową natychmiast po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym.
Kontakt tel.: 75 78 39 035 tel. kom.: 602 [zasłonięte] 306
e-mail: [zasłonięte]@lawendaizerska.com
KOSZT WYSYŁKI
Opłata za przesyłkę priorytetową na odpowidzialnosc klienta
w/g cennika Poczty Polskiej oplata za przesylkę poleconą wynosi dodatkowo 2,20 zł
1 sztuka cena: 3 zł za przesyłkę listową priorytetową
2 – 3 sztuki cena: 4 zł za przesyłkę listową priorytetową
4 – 10 sztuk cena: 5 zł za przesyłkę listową priorytetową
powyzej 10 sztuk cena od 6 zł za przesyłkę listową priorytetową
|