Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

LAVAZZA - Cukier trzcinowy 5 g x 1000 szt.

13-06-2014, 13:12
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 135.77 zł     
Użytkownik eTrading24_pl
numer aukcji: 4240239905
Miejscowość STRZYZOW
Wyświetleń: 17   
Koniec: 13-06-2014 11:39:21
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Skontaktuj się z nami:
+48 [zasłonięte] 158 042
(od 08.00 do 16.00)

Wysyłka

Odbiór w punkcie pocztowym
9,50zł
Wpłata na konto Wysyłka Pocztex Kurier48
11,70zł
Płatne przy odbiorze Przesyłka Pocztex Kurier48
14,50zł
Wpłata na konto Wysyłka kurierem SIÓDEMKA
15zł
Płatne przy odbiorze Przesyłka kurierska
18zł


Etrading24.pl

INFORMACJA HANDLOWA:

tel.: 696 [zasłonięte] 042

email: [zasłonięte]@kawalavazza.com

 

DANE DO PRZELEWU:

eTrading24
Dobrzechów 446B/3
38-100 Strzyżów
87 1320 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5376343 [zasłonięte] 200001

LAVAZZA - Cukier trzcinowy 5 g x 1000 szt.

Big_large_93c25600abfd87d29e04292a2b8ef173

Cena brutto: 135.77 zł


 

Opis

Cukier trzcinowy porcjowany Lavazza: 5g x 1000 saszetek

 

Cukier trzcinowy - nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Jest obok cukru buraczanego jedną z dwóch najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie. W nierafinowanej formie stanowi ważny składnik kuchni azjatyckich, zwłaszcza indyjskiej, znany pod angielską nazwą jaggery, a także kuchni meksykańskiej (piloncillo) oraz innych krajów Ameryki Łacińskiej (panela). Jego głównym składnikiem jest sacharoza.

W tym, jak słodki jest sok z trzciny cukrowej pierwsi zorientowali się mieszkańcy Nowej Gwinei i już ok. 8000 p.n.e. zaczęli ją uprawiać. Później trzcina zawędrowała do Polinezji, na Filipiny i dotarła też na kontynent azjatycki, do Chin, Indochin i Indii. Produkcję cukru jako artykułu spożywczego rozpoczęto po raz pierwszy w Indiach ok. 3000 p.n.e. W sanskrycie cukier nazywał się siakkar lub sarkar(piasek, żwir). Około 1000 p.n.e. w Chinach żuto kandyzowaną trzcinę. Popularny przesąd mówił, że jest doskonałym środkiem na popęd seksualny. W jednym z dokumentów pochodzącym z ok. 400 p.n.e. z Indii, wspomina się o cukrze dodawanym do mleka, budyniu ryżowego, mąki i napoju imbirowego.

W tym czasie w Europie jedynym znanym środkiem słodzącym był miód. Dopiero po podboju Indii przez Aleksandra Macedońskiego (327 p.n.e.), dzięki jednemu z jego dowódców, niejakiemu Nearchosowi, dotarła do Europy wiadomość o istnieniu trzciny rodzącej miód.

Do Rzymu sprowadzano niewielkie ilości, bardzo drogiego cukru, lecz używano go wyłącznie w celach medycznych. Cukier z Indii nie tylko wędrował na zachód, ale także na wschód. W IV w. z Bengalu importowano go do Chin. Musiał stawać się coraz popularniejszy, skoro zaczęto udoskonalać uprawę trzciny cukrowej i produkować cukier w czystej postaci. Z Indii umiejętność uprawiania trzciny cukrowej przejęli Persowie. Jego szerszą popularyzację zawdzięczamy Arabom, którzy od VII w. rozprowadzali go po całym Bliskim Wschodzie. Powstały dzięki nim plantacje w Syrii, Palestynie, Egipcie, Hiszpanii, na Cyprze, Krecie i Sycylii. Wtedy sanskrycki siakkar przerodził się w arabski sukkar. Od muzułmanów, ok. 1300, uprawy trzciny i produkcji cukru nauczyli się chrześcijanie.

Podczas gdy na Bliskim Wschodzie cukier stawał się coraz popularniejszy i sięgali po niego także średniozamożni, w Europie był przez całe Średniowiecze ekskluzywnym środkiem dla elit, zazwyczaj lekarstwem podawanym w pigułkach, jako remedium na ból głowy. Największym ośrodkiem handlu cukrem stała się Wenecja. W 1319 rozpoczęto dostarczać go do Anglii, ówczesna cena, w przeliczeniu na dzisiejszą wartość dolara, wynosiła ok. 100 $ za 1 kilogram. W 1374 wyruszył pierwszy transport cukru do Danii, a w 1390 do Szwecji. W 1493 Krzysztof Kolumb w drugą podróż do Ameryki zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Pierwsza plantacja powstała na Hispanioli (później zwanej Santo Domingo), a stamtąd uprawa rozprzestrzeniła się powoli w całym Nowym Świecie.

W okresie Renesansu w Europie spożycie cukru było jeszcze niewielkie i wynosiło ok. 1 łyżki na głowę w ciągu roku. W latach 1[zasłonięte]350-14 w Anglii kosztował on 10 razy drożej od miodu. Produkcja cukru coraz bardziej rosła. Również Portugalczycy zajęli się produkcją cukru; powstały plantacje na Maderze, Azorach i Wyspie św. Tomasza i to oni po raz pierwszy wykorzystali do tej pracy niewolników.

Jednak do XVI w. decydujące znaczenie w przemyśle cukrowniczym miał import ze wschodu, a nie produkcja własna. Do 1530 w Nowym Świecie prawdopodobnie nie było więcej niż 12 plantacji. Niemniej już w 1516 z Karaibów wyruszyła do Europy pierwsza wysyłka cukru, a ok. 1650 na rynku zaczął przeważać cukier właśnie tego pochodzenia. Głównymi centrami produkcji stały się: Barbados, Jamajka i Kuba, później także Brazylia. Wszędzie tam wykorzystywano do pracy na plantacjach niewolników pochodzących z Afryki i po części pracowników najemnych. W roku 1800 całkowita produkcja cukru na świecie wynosiła 250 000 ton.

Pod koniec XIX w. cukier trzcinowy zaczął tracić swą pozycję na rzecz cukru buraczanego, aby w roku 1880 zająć drugie miejsce – wówczas to produkcja cukru buraczanego przekroczyła po raz pierwszy światową produkcję cukru trzcinowego. W 1900 produkcja roczna cukru osiągnęła 11 milionów ton, z czego cukier buraczany stanowił 50%.

O nas

Gdy pasja staje się stylem życia

Kawa to nasza pasja od wielu lat, oddajemy się jej i prywatnie, i zawodowo. Stąd pomysł na sklep z cenionymi produktami najlepszej jakości. Dzięki niemu wyrażamy siebie. Wybór był prosty, zdecydowaliśmy się na sprzedaż produktów marki Lavazza, cenionego lidera w branży kawowej.

Sklep powstał dla osób, które podobnie jak my zaliczają się do wielbicieli włoskiej kawy Lavazza lub ciągle poszukują ulubionego smaku. Mamy nadzieję, że dzięki nam wszyscy rozsmakują się w wybornej kawie Lavazza i odnajdą w niej to, czego szukają.

Fachowcy w swojej dziedzinie

Stworzyliśmy miejsce, w którym można kupić doskonałą kawę Lavazza, ekspresy do kawy oraz mnóstwo niezbędnych akcesoriów. Wiemy, że miłośnicy wybornych smaków nie kończą swej przygody z kawą na degustacji, chcą zgłębić wiedzę na jej temat i poznać jej sekrety. Stąd pomysł na bazę wiedzy bogatą w przepisy, informacje na temat różnych kompozycji kawowych, zwyczajów smakoszy oraz cenne porady baristów.

Dystrybutor Lavazza

Jesteśmy dystrybutorem produktów marki Lavazza, bo priorytetem dla nas jest jakość. Oferujemy produkty lidera w branży kawowej. Lavazza uchodzi za jednego z najbardziej znanych producentów kaw i symbol włoskiego espresso. Oferujemy kawy ziarniste i mielone z najlepszych palarni, spełniające najwyższe normy jakości. Naszymi odbiorcami są zarówno placówki gastronomiczne, restauracje, kawiarnie, hurtownie spożywcze, biuroserwisy, a także osoby prywatne. Duża popularność naszego sklepu motywuje nas do wprowadzania nowych produktów oraz poszerzania wiedzy na temat kawy. Każdego dnia dostosowujemy się do wymagań naszych Klientów, dzięki czemu zyskaliśmy stałe grono zadowolonych odbiorców. Kawa to nasza pasja, którą chcemy dzielić z innymi. Mamy nadzieję, że zasilisz nasze grono pasjonatów.



Zaufaj nam - z nami życie nabiera smaku

Z poważaniem

Zespół eTrading24_pl