Suszone liście wykorzystywane są często w kuchni jako przyprawa do: zup, sosów, potraw mięsnych a także galaret.
Suszone liście mają intensywniejszy aromat
Laur w Naszym klimacie uprawiamy w donicy w mieszkaniu, podobnie jak inne zioła, które uprawiamy na „kuchennym parapecie”. Lato możne spędzić na tarasie lub balkonie.
Roślina doskonale nadaje się do formowanie. Można jej nadać zarówno formę pienna, kulistą.
Dobrze znosi przycinanie.
Splecione dwie sadzonki od młodych lat tworzą oryginalny pień
Liście laurowe są są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu, wysypki, bólów uszu i głowy.
Przykładowe sadzonki: zdrowe, silne, ze stożkiem wzrostu!
Na zdjęciu poniżej 3 sadzonki
Na zdjęciu poniżej 1 roślinka
Przedmiotem aukcji są 3 Laury
Wawrzyn szlachetny (Laur) (Laurus nobilis) Wiecznie zielony krzew lub drzewo. Może osiągać wysokość ponad 10 m i wiek powyżej 100 lat. Uprawiany w doniczce osiąga wysokość 50-150 cm. W warunkach domowych bardzo łatwo daje się formować w niski krzaczek. Liście lancetowate, na brzegu faliste, skórzaste, błyszczące, ciemnozielone do 3 cm szerokości i 10 cm długości. Przy rozcieraniu wydają charakterystyczny zapach. Miejsce w mieszkaniu - słoneczne, niezbyt wietrzne. Zimą w chłodnym pokoju na parapecie słonecznego okna lub w pobliżu dobrze oświetlonych drzwi balkonowych. Od późnej wiosny laur najlepiej wynieść na balkon lub do ogrodu w miejsce osłonięte od silnych wiatrów. Do mieszkania roślinę wnosimy przed jesiennymi przymrozkami. Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C (nawet do -10°C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze. Światło - najlepsze jest miejsce bardzo dobrze oświetlone, roślina toleruje także lekkie zacienienie, chociaż wtedy rośnie wolniej. Dużo światła potrzebuje również zimą, w okresie spoczynku. Temperatura - w nocy powinna wynosić ok.10 st, a w dzień do 20 st.C. Zimuje najlepiej w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4°C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15°C) pomieszczenie w którym stoi powinno być często wietrzone. Trzeba jednak uważać, żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza. Podlewanie - wiosną i latem regularne i umiarkowane. Jesienią stopniowo ograniczamy podlewanie, pozwalając na przeschnięcie ziemi między zabiegami. Zimą podlewamy bardzo rzadko, ale nie dopuszczamy do nadmiernego przesuszenia bryły korzeniowej. Zraszanie - Laur lubi wilgotne powietrze, wymaga codziennego spryskiwania miękką wodą, latem nawet dwa razy dziennie. Silnie rozrośniętą koronę rozchylamy, aby ją spryskać od środka. Nawożenie - od marca do połowy sierpnia, systematycznie raz na 2 tygodnie płynną mieszanką nawozów mineralnych. Podłoże - roślina dobrze rośnie w każdej przepuszczalnej mieszance glebowej lub uniwersalnej ziemi ogrodniczej. Przesadzanie - małą roślinę przesadzamy co roku, dużą - raz na 2-3 lata lub wtedy, gdy korzenie wypełnią całą doniczkę. U silnie rozrośniętych egzemplarzy możemy poprzestać tylko na corocznej wymianie wierzchniej warstwy ziemi. Najlepiej rośnie w ciasnej doniczce. Dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne - systematycznie usuwamy zasychające liście. Laur doskonale znosi przycinanie. Pod koniec zimy wykonujemy cięcie formujące, które sprzyja zagęszczeniu korony. Rozmnażanie - ze zrewniałych sadzonek pędowych. Sadzonkowanie wykonuje się w sierpniu poprzez oderwanie tegorocznych pędów z dojrzałymi już liśćmi wraz z piętką. Ukorzenianie następuje w torfie z piaskiem (1:1) i trwa do ok. 3 miesięcy. Rozmażanie z nasion: wschodzą po ok. 6-8 tygodniach. Szybko tracą zdolność kiełkowania. Choroby i szkodniki - rzadko choruje, natomiast bywa atakowany przez przędziorki i mszyceW zimien wawrzyn potrzebuje mało wody. idealne temp 5 st.w lecie podlewać codzienie.
Zasady na moich aukcjach: