Wanilia to niezwykle aromatyczna, słodko pachnąca przyprawa. Używana jest jako dodatek do ciast, tortów, babek - szczególnie drożdżowych. Używana jest do wyrobu większości słodyczy, w tym lodów i czekolady. Wanilia jest storczykiem - wiecznie zieloną rośliną rosnącą pierwotnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Obecnie wanilia uprawiana jest przede wszystkim na Madagaskarze oraz w Indonezji. Posiada przepiękne biało-żółte kwiaty, które jednak nie pachną. Wspaniały zapach daje natomiast owoc rośliny - długi zielonkawy strąk, poddany fermentacji i suszeniu w fazie niepełnej dojrzałości, zwany laską wanilii.
W celu dostania się do aromatycznego miąższu, należy ostrym nożem przeciąć ją na pół wzdłuż strąka. Następnie ustawić nóż prostopadle do laski, przeciągnąć nożem przez strąk - na nożu zostanie miąższ i nasiona, które można wykorzystać. Wnętrze laski wanilii jest najbardziej aromatyczne i nie możemy przesadzać z jego ilością w potrawach. Gdy chcemy przygotować np. krem waniliowy, na 1 litr śmietany używamy miąższu z połowy laski, tyle samo dodajemy wanilii do całego ciasta.
Zamiast miąższu z wanilii, do potraw możemy też dodać cukier waniliowy. Możemy go zrobić samemu w domu zanurzając jedną lub kilka obsuszonych lasek wanilii, z których uprzednio usunęliśmy miąższ (dodając go do potraw), w białym cukrze na kilka dni - po tym czasie cukier zyska wspaniały naturalny aromat.
W warunkach domowych możemy też przyrządzić aromat waniliowy, zalewając laskę wanilii spirytusem i pozostawiając na kilka tygodni - aromat idealnie nadaje się do nasączania tortów i ciast. Zachęcamy do zakupu i własnych kulinarnych kompozycji!!! W naszej ofercie 1 szt laski wanilii burbon
|