LASKA WANILII 15-17cm - Zrób Cukier Waniliowy! - poniżej przepis
Cena: 1.69 zł za 1 szt
WANILIA W LASKACH długość 14-16 cm
Wanilia to wiecznie zielona roślina, o żółto – białych kwiatach. Wywodząca się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, wanilia obecnie jest uprawiana głównie na Madagaskarze. Jest storczykiem, ale jej kwiaty nie pachną. Wspaniały zapach wydziela pęknięty owoc, który ma formę długich strączków (laska wanilii) i jest najszlachetniejszą częścią tej rośliny. Obniża gorączkę.
Nadaje wspaniały, waniliowy aromat potrawom.
STOSOWANIE:
Stosowana jest szczególnie w przemyśle cukierniczym jako dodatek do deserów, puddingów, sosów, kremów, ciast i cukru. Ma jednak zastosowanie także do ryb, skorupiaków czy na przykład cielęciny. Nadaje potrawom wykwintnego charakteru i wyjątkowości. Do potraw stosuje się laski w całości lub kilku częściach oraz w postaci potartej np na tarce.
Wanilia ma także właściwości obniżające gorączkę.
Nasz przepis na
wyborny domowy Cukier Waniliowy
Cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem.
Przyrządzony samodzielnie cukier jest znacznie lepszy od dostępnego w sklepach, ma niesamowity aromat i zapach, a przy tym w przeliczeniu na ilość jaką otrzymujemy, jest on też znacznie tańszy. Jeśli raz spróbujecie, nie będziecie używać cukru wanilinowego!!
Można go używać zamiast zwykłego cukru do ciast, puddingów, sosów, polew, ciasteczek, oraz do kawy, herbaty czy na przykład kubka ciepłego mleka przed snem .
Składniki:
- 2 szklanki drobnego cukru,
- 1 laska wanilii
Cukier należy wsypać do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka, wymieszać z cukrem. Pustą laskę wanilii przeciąć na kilka części i również zakopać w cukrze. Zamknąć pojemnik. Wstrząsnąć. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Można go używać jak zwykłego, granulowanego cukru.
Smacznego :)