Lapacho to nazwa obiegowa dla kory z drzewa Lapacho (tecome lapacho), które występuje w lasach Ameryki Południowej, gdzie rosnie bardzo długo, nawet do 700 lat. Inne nazwy, z którymi mozna się spotkać to min. Tacheebo, PAU d'ARCO, "Herbata Inków", Ipe Roxo. Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazały, że jest ono bogate w pierwiastki i minerały min. żelazo, wapń, mangan i magnez.
Właściwości: Poprawa obrazu krwi - sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek. pomaga w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez wirusy, bakterie, grzyby.
Lapacho pomaga w zwalczaniu pasożytów, ułatwia trawienie. Aktywny składnik lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych. Lapacho działa detoksykacyjnie, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z nadmiaru toksyn i trucizn. Ma właściwości antybiotyczne. wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy, poliwirusom. Lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Kora zawiera: lapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon
Znajduje zastosowanie w leczeniu:
* chorych na leukemię
* niedokrwistość i stwardnienie tętnic
* astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli
* zapalenia jelita grubego
* nieżytów żołądka
* owrzodzenia dwunastnicy
* chorób zapalnych wątroby i nerek
* cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi)
* rozmaitych alergii
* zakażeń grzybicznych, drożdżyc (candida)
* urazów i trudno gojących się ran
* chorób skórnych
Naukowcy stwierdzili, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, mobilizując go do walki z chorobą. Dlatego działa szybko i skutecznie.
Przeciwwskazania: stosowanie przez kobiety w ciąży (ze względu na badania wykazujące potencjalnie oddziaływanie na dziecko w okresie ciąży) oraz karmiące piersią (brak badań). Stosowanie leków przeciwzakrzepowych.
Efekty uboczne: czasami mogą występować nudności, wymioty, bóle brzucha - będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania, jeśli jednak objawy nie ustępują - stosowanie należy przerwać.
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczka kory na szklankę wody, gotować od 5 do 15 min., po czym pozostawić wywar na około 15 minut. Po 15 minutach należy wywar odcedzić. Dawkowanie: 2-8 szklanek dziennie.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Waga: 1 kg
Jak zawsze w przypadku tego typu specyfiku przed zażywaniem należy skonsultować się z lekarzem