Lapacho to nazwa drzewa, które rośnie w lasach Ameryki Południowej. Lapacho znane jest, też, pod nazwą: Tacheebo, Herbata Inków i Ipe Roxo.
Zastosowanie w kuchni:
• Z kory lapacho przygotowuje się wywar, który posiada charakterystyczny, gorzko-kwaśny smak i brązowy kolor. Wywar posiada zapach podobny do zapachu trawy. Zawiera wiele składników mineralnych i bioaktywnych, które niszczą wolne rodniki i zabiegają powstaniu nowotworów.
Właściwości lecznicze:
• Badania wykazały, że Lapacho posiada duże ilości takich pierwiastków, jak: żelazo, wapń, mangan i magnez. Dzięki temu, lapacho poprawia prace układu immunologicznego i jest pomocne w leczeniu nowotworów złośliwych.
• Lapacho wpływa korzystnie na proces trawienia. Oczyszcza, też krew i narządy wewnętrzne z toksyn.
• Składniki kory lapacho posiadają właściwości przeciwwirusowe, m.in. w stosunku do wirusów grypy i opryszczek.
• Lapacho stosuje się w leczeniu leukemii, niedokrwistości, astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli, owrzodzenia dwunastnicy, różnych alergii i zakażeń grzybiczych. Lapacho stosuje się też na urazy i trudno gojące się rany.
• Badania potwierdzają, że lapacho atakuje samą przyczynę choroby, nie uszkadzając, przy tym, zdrowych komórek i zmuszając organizm do walki z chorobą.
• Lapacho nie powinny stosować kobiety w ciąży.
Sposób stosowania lapacho:
• 1 łyżeczkę kory lapacho wsypać do szklanki wody i gotować 5-15 minut. Kiedy się zagotuje, pozostawić wywar na 15 minut, odcedzić i pić tylko sam wywar.
• Zalecana dawka to 2-8 szklanek dziennie.
Podczas stosowania lapacho mogą wystąpić skutki uboczne, w postaci: nudności, wymiotów i bólów brzucha. Jest to efekt oczyszczania organizmu z toksyn. Dolegliwości te ustępują po kilku dniach, a jeśli nie, to znaczy, że należy przerwać spożywanie lapacho.