W roku 1956 zespoł amerykańskich naukowcow odkrył właściwości antybiotyczne kory lapacholu i szeregu chinonów,. od tego momentu kariera tego drzewa przybiera szerszy rozmiar. W 1962 roku potwierdzone jest już działanie przeciwnowotworowe. Ten naturalny antybiotyk jest ważnym składnikiem każdej terapii - w leczeniu chorób wywołanych przez wirusy, bakterie, grzyby.
Składniki Pau D'Arco podnoszą odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobą, ponadto działają detoksykacyjnie, oczyszczając krew i cały organizm z jadów, radionuklidów, toksyn i odpadów metabolicznych. Żelazo w nim zawarte działa krwiotwórczo (powoduje wzrost ilości czerwonych ciałek krwi), znajduje zastosowanie w leczeniu niedokrwistości i anemii. Preparat skuteczny w leczeniu alergii, astmy oskrzelowej, nieżycie oskrzeli, zapaleniu jelit, nieżycie żołądka, owrzodzeniu dwunastnicy, chorobach wątroby, nerek, pęcherza moczowego i prostaty. La Pacho znacznie obniża poziom cukru u chorych na cukrzycę typu II; skutecznie leczy choroby skórne: łuszczyca, półpasiec, egzema, oparzenia, trudno gojące się rany; osiągamy dobre rezultaty w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, zakrzepowego zapalenia żył, hemoroidów; podaje się chorym na stwardnienie rozsiane (hamuje rozwój choroby). Badania wykazały, że lapachol - aktywny składnik Pau D'Arco skutecznie przeciwdziała nowotworom: leukemia, przerost prostaty, nowotwory przewodu pokarmowego i układu oddechowego.Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w stanie Maryland (USA) w 1974 r. opublikował badania, które wykazały, ze Pau D'Arco zwalcza pasożyty, obniża poziom cukru we krwi, co może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem ułatwiającym trawienie. Znawcy przedmiotu twierdzą, że lek ten atakuje samą przyczynę choroby i przede wszystkim wzmaga odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą. Dlatego jego działanie jest tak szybkie i skuteczne. Naukowcy stwierdzili, że Pan D'Arco ma działanie antybiotyczne, i nie wykazuje działań ubocznych. Można go zażywać bezpiecznie i nawet podawać dzieciom. W wielu krajach stosuje się korę z drzewa lapacho, zwłaszcza u dzieci, zamiast antybiotyków, w leczeniu katarów, przeziębień i innych schorzeń.
Preparaty sporządzone z La Pacho posiadają szeroki zakres profilaktyczny i leczniczy: działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, antywirusowo na wiele szkodliwych mikroorganizmów m.in.: Corynebacterium, Bacillus neisseria, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Proteus, Klebsiella pseudomonas, Staphylococcus aureus, Peptococcus, Peptostreptococcus, Streptococcus pyogenes, Herpes simplex (I-II- typ wirusa opryszczki), Varicella, Candida albicans. Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w stanie Maryland (USA) w 1974 r. opublikował badania, które wykazały, ze Pau D'Arco zwalcza pasożyty, obniża poziom cukru we krwi, co może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem ułatwiającym trawienie. Działanie przeciwzapalne: Wyciągi z kory drzewa La Pacho wykazują działanie przeciwzapalne połączone z niską toksycznością. Tampony nasączone wyciągiem alkoholowym z La Pacho okazały się skuteczne w walce z różnymi rodzajami zapaleń, np. zapalenie szyjki macicy i zapalenie pochwy
Składniki kory: lapachol, betalapachol, hydroksynaftochinon wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy, poliwirusom.Lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.