W roku 1956 zespoł amerykańskich
naukowcow odkrył właściwości
antybiotyczne kory lapacholu i szeregu chinonów,. od tego momentu
kariera tego drzewa przybiera szerszy rozmiar. W 1962 roku potwierdzone
jest już
działanie przeciwnowotworowe. Ten naturalny antybiotyk jest ważnym
składnikiem każdej terapii - w leczeniu chorób wywołanych przez
wirusy, bakterie, grzyby.
Składniki Pau D'Arco podnoszą
odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobą, ponadto
działają detoksykacyjnie, oczyszczając krew i cały organizm z
jadów, radionuklidów, toksyn i odpadów metabolicznych. Żelazo w
nim zawarte działa krwiotwórczo (powoduje wzrost ilości czerwonych
ciałek krwi), znajduje zastosowanie w leczeniu niedokrwistości i
anemii. Preparat skuteczny w leczeniu alergii, astmy oskrzelowej,
nieżycie oskrzeli, zapaleniu jelit, nieżycie żołądka,
owrzodzeniu dwunastnicy, chorobach wątroby, nerek, pęcherza
moczowego i prostaty. La Pacho znacznie obniża poziom cukru u
chorych na cukrzycę typu II; skutecznie leczy choroby skórne:
łuszczyca, półpasiec, egzema, oparzenia, trudno gojące się rany;
osiągamy dobre rezultaty w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu,
zakrzepowego zapalenia żył, hemoroidów; podaje się chorym na
stwardnienie rozsiane (hamuje rozwój choroby). Badania wykazały, że
lapachol - aktywny składnik Pau D'Arco skutecznie przeciwdziała
nowotworom: leukemia, przerost prostaty, nowotwory przewodu
pokarmowego i układu oddechowego.Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w
stanie Maryland (USA) w 1974 r. opublikował badania, które
wykazały, ze Pau D'Arco zwalcza pasożyty, obniża poziom cukru we
krwi, co może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem
ułatwiającym trawienie. Znawcy przedmiotu twierdzą, że lek
ten atakuje samą przyczynę choroby i przede wszystkim wzmaga
odporność organizmu, zmuszając go niejako do walki z chorobą.
Dlatego jego działanie jest tak szybkie i skuteczne. Naukowcy
stwierdzili, że Pan D'Arco ma działanie antybiotyczne, i nie
wykazuje działań ubocznych. Można go zażywać bezpiecznie i nawet
podawać dzieciom. W wielu krajach stosuje się korę z
drzewa lapacho, zwłaszcza u dzieci, zamiast antybiotyków, w
leczeniu katarów, przeziębień i innych schorzeń.
Preparaty
sporządzone z La Pacho posiadają szeroki zakres profilaktyczny i
leczniczy: działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, antywirusowo
na wiele szkodliwych mikroorganizmów m.in.: Corynebacterium,
Bacillus neisseria, Listeria monocytogenes, Escherichia coli,
Proteus, Klebsiella pseudomonas, Staphylococcus aureus, Peptococcus,
Peptostreptococcus, Streptococcus pyogenes, Herpes simplex (I-II- typ
wirusa opryszczki), Varicella, Candida albicans. Instytut Medycyny Marynarki Wojennej w
stanie Maryland (USA) w 1974 r. opublikował badania, które
wykazały, ze Pau D'Arco zwalcza pasożyty, obniża poziom cukru we
krwi, co może zapobiec cukrzycy oraz jest świetnym środkiem
ułatwiającym trawienie. Działanie przeciwzapalne: Wyciągi z
kory drzewa La Pacho wykazują działanie przeciwzapalne połączone
z niską toksycznością. Tampony nasączone wyciągiem alkoholowym z
La Pacho okazały się skuteczne w walce z różnymi rodzajami
zapaleń, np. zapalenie szyjki macicy i zapalenie pochwy
Składniki kory: lapachol, betalapachol,
hydroksynaftochinon wykazują działanie przeciwwirusowe min. przeciw
wirusom grypy, opryszczki (I i II typu), pryszczycy,
poliwirusom.Lapacho poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.