Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazują, że jest ono bogate w pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, mangan i magnez. Poprawia obraz krwi. Sprzyja wzrostowi ilości czerwonych ciałek we krwi. Jest wykorzystywane w Ameryce Łacińskiej w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez wirusy, bakterie, grzyby. Lapacho skutecznie zwalcza pasożyty, ułatwia trawienie. Aktywny składnik lapachol używany jest w leczeniu nowotworów złośliwych. Lapacho działa detoksykacyjnie, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z nadmiaru toksyn i trucizn. Ma właściwości antybiotyczne.
Znajduje zastosowanie w leczeniu:
- chorych na leukemię;
- niedokrwistość i stwardnienie tętnic;
- astmy oskrzelowej, nieżytów oskrzeli;
- zapalenia jelita grubego;
- nieżytów żołądka;
- owrzodzenia dwunastnicy;
- chorób zapalnych wątroby i nerek;
- cukrzycy (obniża poziom cukru we krwi);
- alergii,
- zakażeń grzybiczych, drożdżyc (candida),
- urazów i trudno gojących się ran;
- chorób skórnych;
- wspomaga leczenie chorób nowotworowych.
Naukowcy twierdzą, że Lapacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go do walki.
Przeciwwskazania: stosowanie przez kobiety w ciąży (ze względu na badania wykazujące potencjalne oddziaływanie na dziecko) oraz karmiące piersią (brak badań). Stosowanie leków przeciwzakrzepowych.
Efekty uboczne: czasami mogą występować nudności, wymioty, bóle brzucha - będące efektem procesu oczyszczania organizmu z toksyn. Zazwyczaj ustępują one po kilku dniach stosowania, jeśli jednak objawy nie ustępują - stosowanie należy przerwać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- profilaktycznie:
- do zaparzenia Lapacho używamy 1-2 łyżeczek na filiżankę, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut.
- leczniczo:
- zagotować 300 ml wody i wsypać 1 łyżkę stołową Lapacho
- gotować od 5 do 15 minut,
- odstawić pod przykryciem na około 10 - 15 minut,
- następnie odcedzić i wypić napar.
- dawkowanie: 2-8 szklanek dziennie.