|
"PRZECHOWALNICTWO OWOCÓW", E.LANGE , W.OSTROWSKI ; PWRiL 1980; stan : bdb (stan okładki : plus db) ; przesyłka polecona : 8,00 zł.
SPIS TREŚCI :
Wstęp........................... 9
Stan obecny, kierunki i perspektywy rozwoju przechowalnictwa owoców (E. Lange....... 10 Stan przechowalnictwa owoców w Polsce.............. 10 Kierunki i perspektywy rozwoju przechowalnictwa owoców w Polsce ... 11 Przechowalnictwo owoców na świecie............... 15
Fizjologia owoców po zbiorze (W. Ostrowski)............ 17 Zmiany fizyczne w okresie wzrostu i dojrzewania........... 17 Przemiany fizjologiczne w okresie wzrostu i dojrzewania........ 19 Oddychanie owoców..................... 19 Rola etylenu w dojrzewaniu owoców.............. 23 Skład chemiczny owoców i zachodzące w nim zmiany........ 24 Cukrowce....................... 25 Kwasy organiczne.................... 28 Związki azotowe..................... 29 Tłuszcze i woski..................... 29 Garbniki....................... 30 Barwniki ....................... 30 Witaminy....................... 31 Substancje lotne..................... 32 Składniki mineralne................... 32 Transpiracja owoców.................... 33
Czynniki wpływające na jakość i zdolność przechowalniczą owoców ... 36 Czynniki klimatyczne ............... 36 Temperatura okresu wegetacji................. 36 Usłonecznienie .................. 37 Opady.......................... 38 Właściwości drzewa...................... 40 Położenie owoców na drzewie................. 40 Wiek drzewa....................... 40 Typ podkładki....................... 41 Wielkość plonu...................... 42 Nawożenie i system uprawy................ 44 Nawożenie........................ 44 System uprawy....................... 48 Opryskiwanie pestycydami i regulatorami wzrostu........... 50 Opryskiwanie pestycydami.................. 50 Opryskiwanie regulatorami wzrostu............... 51 Termin zbioru........................ 56 Wskaźniki wyznaczające dojrzałość zbiorczą jabłek......... 59 Kalendarzowy termin zbioru.................. 65 Uszkodzenia mechaniczne.................... 66
Charakterystyka obiektów przechowalniczych (E. Lange)........ 74 Podział obiektów przechowalniczych................ 74 Ogólne wymagania stawiane obiektom przechowalniczym....... 74 Zadania obiektów przechowalniczych............. 77 Lokalizacja obiektu przechowalniczego............ 77 Możliwości etapowej budowy obiektów przechowalniczych..... 78 Charakterystyka pomieszczeń wchodzących w skład obiektów przechowalniczych ................... 81 Komory......................... 81 Wielkość komór..................... 81 Izolacja termiczna i parochronna oraz tynk w komorach...... 85 Izolacje gazoszczelne w komorach do przechowywania jabłek w kontrolowanych atmosferach...... 89 Podłogi w komorach.................... 92 Inne urządzenia..................... 94 Pakownia owoców..................... 95 Podział powierzchni pakowni w zależności od funkcji....... 96 Wielkość pakowni.................... 98 Światło, temperatura i powietrze w pakowni.......... 100 Korytarze ........................ 101 Maszynownia....................... 102 Inne pomieszczenia..................... 102 Place manipulacyjne i drogi dojazdowe............. 103 Obiekty i urządzenia towarzyszące............... 103 Układ funkcjonalny obiektów przechowalniczych........... 104
Wyposażenie obiektów przechowalniczych (S. Lange)......... 107 Urządzenia chłodnicze..................... 107 Wiadomości wstępne.................... 107 Ogólna budowa urządzenia chłodniczego i jego działanie....... 109 Zastosowanie urządzeń chłodniczych w chłodniach owoców...... 112 Urządzenia do regulacji składu atmosfery w komorach gazoszczelnych . . . 115 Materiały używane do pochłaniania dwutlenku węgla........ 117 Budowa i zasada działania płuczek do usuwania dwutlenku węgla z komór kontrolowanych atmosfer.... 117 Płuczka wapienna.................... 117 Płuczka z węglem aktywnym................ 120 Płuczka z roztworem etanolaminy.............. 124 Płuczka z roztworem węglanu potasowego . ........... 125 Płuczka z roztworem wodorotlenku sodowego lub potasowego .... 127 Płuczka z mlekiem wapiennym............... 128 Płuczka z sitem molekularnym................ 129 Płuczka wodna..................... 130 Urządzenia do regulacji zawartości tlenu w komorach gazoszczelnych . . 131 Zastosowanie gazowego lub ciekłego azotu.......... 132 Spalanie propanu przy udziale tlenu atmosfery komory gazoszczelnej . 133 Spalanie propanu przy udziale tlenu powietrza atmosferycznego . . . 134 Zastosowanie konwertorów tlenu i generatorów zmodyfikowanej atmosfery ......................... 136 Przyrządy, urządzenia i aparaty kontrolno-pomiarowe......... 137 Przyrządy i urządzenia do pomiaru temperatury powietrza...... 137 Termometry cieczowe szklane................ 138 Termometry bimetaliczne................. 138 Termometry elektryczne.................. 139 Urządzenia do pomiaru wilgotności powietrza........... 139 Psychrometry...................... 140 Higrometr włosowy.................... 141 Aparatura do określania składu gazowego powietrza w komorze gazoszczelnej ............................ 142 Analizator Orsata..................... 143 Elektryczne analizatory tlenu i dwutlenku węgla.......... 146 Magnetyczny analizator tlenu................ 146 Analizator dwutlenku węgla pracujący na zasadzie pochłaniania promieniowania podczerwonego...... 148 Analizator dwutlenku węgla pracujący na zasadzie pomiaru przewodnictwa cieplnego..................... 150
Przechowywanie owoców (E. Lange)................ 151 Warunki przechowywania owoców................ 151 Temperatura ....................... 151 Wilgotność powietrza.................... 157 Skład gazowy powietrza................... 163 Cyrkulacja i wymiana powietrza w komorze............ 168 Przygotowanie komór do przechowywania owoców.......... 171 Załadowywanie komór owocami.................. 176 Czynności w okresie przechowywania............... 180
Mechanizacja prac w obiektach przechowalniczych (W. Ostrowski) .... 185 Transport owoców z sadu do chłodni................ 185 Opakowania ....................... 185 Pojemniki wyłącznie do zbioru............... 186 Opakowania do transportu i przechowywania.......... 189 Środki i sposoby transportu.................. 199 Urządzenia transportu wewnętrznego............... 208 Wózki widłowe podnośnikowe i wózki widłowe unoszące...... 208 Inne wózki transportowe................... 211 Sprzęt do transportu poziomego............... 211 Sprzęt do transportu pionowego............... 215 Przenośniki nienapędzane i napędzane.............. 215 Technologia przygotowywania owoców do zbytu........... 218 Kalibrowanie i sortowanie.................. 218 Pakowanie........................ 224 Ważenie, etykietowanie opakowań i ekspedycja owoców....... 231 Linie technologiczne przygotowania owców do zbytu......... 235 Urządzenia do opróżniania skrzynek lub skrzyń paletowych ..... 238 Urządzenia do oddzielania drobnych owoców, mycia, suszenia i polerowania .......................... 240 Stół inspekcyjny...................... 243 Kalibrowanie mechaniczne.................. 243 Stoły pakownicze..................... 247 Urządzenia do paczkowania owoców.............. 251
Choroby owoców w okresie przechowywania — (W. Ostrowski) .... 253 Choroby grzybowe..................... 253 Ważniejsze choroby powodujące gnicie owoców......... 253 Gorzka zgnilizna owoców................ 253 Mokra zgnilizna jabłek i gruszek............. 255 Szara pleśń...................... 257 Parch jabłoni..................... 257 Czynniki stymulujące i ograniczające gnicie owoców....... 258 Choroby fizjologiczne.................. 262 Zaburzenia wywoływane nieodpowiednimi warunkami wzrostu . . . 263 Szklistość miąższu jabłek (water core)............ . 263 Gorzka plamistość podskórna (bitter pit of apple) ........ 264 Zaburzenia stymulowane- zbyt niską temperaturą przechowywania . . 267 Plamistość Jonatana ('Jonathan' spot)............. 267 Oparzelizna powierzchniowa (superficial scalde)......... 268 Zaburzenia związane z przejrzewaniem............. 270 Rozpad szklisty (water core breakdown)............ 270 Rozpad spowodowany obiciami (bruise breakdown)....... 270 Rozpad Jonatana ('Jonathan' breakdown)........... 271 Rozpad Mclntosha (Mclntosh' breakdown)........... 271 Rozpad Spartana ('Spartan' breakdown)............ 272 Starcze zbrązowienie przygniezdne (senile brown core)...... 272 Rozpad starczy (senescent breakdown)............ 273 Zaburzenia stymulowane zbyt wysoką temperaturą przechowywania . 274 Głęboka oparzelizna (deep scald).............. 274 Rozpad chłodniczy (Low temperature breakdown)........ 275 Zbrązowienie wewnętrzne (internal browning)......... 276 Rozpad wodnisty (soggy breakdown)............. 277 Zbrązowienie przygniezdne (brown core, core flush)....... 277 Rozpad powodowany przemarznięciem (freezing injury breakdown) . . 278 Zaburzenia powodowane nadmiernym stężeniem dwutlenku węgla bądź niedostatkiem tlenu.... 279 Zaburzenia powodowane nadmiernym stężeniem dwutlenku węgla (carbon dioxide injury) ............. 279 Zaburzenia powodowane niedostatkiem tlenu (Iow oxygen breakdown) 280
Projekty typowe chłodni i przechowalni owoców (E. Lange)....... 286
Literatura ......................... 293 |
|
|