Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

LANGE , OSTROWSKI - PRZECHOWALNICTWO OWOCÓW

25-01-2014, 17:48
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik net-mart
numer aukcji: 3887469315
Miejscowość Opole
Wyświetleń: 1   
Koniec: 25-01-2014 17:43:03

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1980
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

"PRZECHOWALNICTWO OWOCÓW", E.LANGE , W.OSTROWSKI ; PWRiL 1980; stan : bdb (stan okładki : plus db) ; przesyłka polecona : 8,00 zł.



SPIS TREŚCI :


Wstęp........................... 9

Stan obecny, kierunki i perspektywy rozwoju przechowalnictwa owoców (E. Lange....... 10
Stan przechowalnictwa owoców w Polsce.............. 10
Kierunki i perspektywy rozwoju przechowalnictwa owoców w Polsce ... 11
Przechowalnictwo owoców na świecie............... 15

Fizjologia owoców po zbiorze (W. Ostrowski)............ 17
Zmiany fizyczne w okresie wzrostu i dojrzewania........... 17
Przemiany fizjologiczne w okresie wzrostu i dojrzewania........ 19
Oddychanie owoców..................... 19
Rola etylenu w dojrzewaniu owoców.............. 23
Skład chemiczny owoców i zachodzące w nim zmiany........ 24
Cukrowce....................... 25
Kwasy organiczne.................... 28
Związki azotowe..................... 29
Tłuszcze i woski..................... 29
Garbniki....................... 30
Barwniki ....................... 30
Witaminy....................... 31
Substancje lotne..................... 32
Składniki mineralne................... 32
Transpiracja owoców.................... 33

Czynniki wpływające na jakość i zdolność przechowalniczą owoców ... 36
Czynniki klimatyczne ............... 36
Temperatura okresu wegetacji................. 36
Usłonecznienie .................. 37
Opady.......................... 38
Właściwości drzewa...................... 40
Położenie owoców na drzewie................. 40
Wiek drzewa....................... 40
Typ podkładki....................... 41
Wielkość plonu...................... 42
Nawożenie i system uprawy................ 44
Nawożenie........................ 44
System uprawy....................... 48
Opryskiwanie pestycydami i regulatorami wzrostu........... 50
Opryskiwanie pestycydami.................. 50
Opryskiwanie regulatorami wzrostu............... 51
Termin zbioru........................ 56
Wskaźniki wyznaczające dojrzałość zbiorczą jabłek......... 59
Kalendarzowy termin zbioru.................. 65
Uszkodzenia mechaniczne.................... 66

Charakterystyka obiektów przechowalniczych (E. Lange)........ 74
Podział obiektów przechowalniczych................ 74
Ogólne wymagania stawiane obiektom przechowalniczym....... 74
Zadania obiektów przechowalniczych............. 77
Lokalizacja obiektu przechowalniczego............ 77
Możliwości etapowej budowy obiektów przechowalniczych..... 78
Charakterystyka pomieszczeń wchodzących w skład obiektów przechowalniczych ................... 81
Komory......................... 81
Wielkość komór..................... 81
Izolacja termiczna i parochronna oraz tynk w komorach...... 85
Izolacje gazoszczelne w komorach do przechowywania jabłek w kontrolowanych atmosferach...... 89
Podłogi w komorach.................... 92
Inne urządzenia..................... 94
Pakownia owoców..................... 95
Podział powierzchni pakowni w zależności od funkcji....... 96
Wielkość pakowni.................... 98
Światło, temperatura i powietrze w pakowni.......... 100
Korytarze ........................ 101
Maszynownia....................... 102
Inne pomieszczenia..................... 102
Place manipulacyjne i drogi dojazdowe............. 103
Obiekty i urządzenia towarzyszące............... 103
Układ funkcjonalny obiektów przechowalniczych........... 104

Wyposażenie obiektów przechowalniczych (S. Lange)......... 107
Urządzenia chłodnicze..................... 107
Wiadomości wstępne.................... 107
Ogólna budowa urządzenia chłodniczego i jego działanie....... 109
Zastosowanie urządzeń chłodniczych w chłodniach owoców...... 112
Urządzenia do regulacji składu atmosfery w komorach gazoszczelnych . . . 115
Materiały używane do pochłaniania dwutlenku węgla........ 117
Budowa i zasada działania płuczek do usuwania dwutlenku węgla z komór kontrolowanych atmosfer.... 117
Płuczka wapienna.................... 117
Płuczka z węglem aktywnym................ 120
Płuczka z roztworem etanolaminy.............. 124
Płuczka z roztworem węglanu potasowego . ........... 125
Płuczka z roztworem wodorotlenku sodowego lub potasowego .... 127
Płuczka z mlekiem wapiennym............... 128
Płuczka z sitem molekularnym................ 129
Płuczka wodna..................... 130
Urządzenia do regulacji zawartości tlenu w komorach gazoszczelnych . . 131
Zastosowanie gazowego lub ciekłego azotu.......... 132
Spalanie propanu przy udziale tlenu atmosfery komory gazoszczelnej . 133
Spalanie propanu przy udziale tlenu powietrza atmosferycznego . . . 134
Zastosowanie konwertorów tlenu i generatorów zmodyfikowanej atmosfery ......................... 136
Przyrządy, urządzenia i aparaty kontrolno-pomiarowe......... 137
Przyrządy i urządzenia do pomiaru temperatury powietrza...... 137
Termometry cieczowe szklane................ 138
Termometry bimetaliczne................. 138
Termometry elektryczne.................. 139
Urządzenia do pomiaru wilgotności powietrza........... 139
Psychrometry...................... 140
Higrometr włosowy.................... 141
Aparatura do określania składu gazowego powietrza w komorze gazoszczelnej ............................ 142
Analizator Orsata..................... 143
Elektryczne analizatory tlenu i dwutlenku węgla.......... 146
Magnetyczny analizator tlenu................ 146
Analizator dwutlenku węgla pracujący na zasadzie pochłaniania promieniowania podczerwonego...... 148
Analizator dwutlenku węgla pracujący na zasadzie pomiaru przewodnictwa cieplnego..................... 150

Przechowywanie owoców (E. Lange)................ 151
Warunki przechowywania owoców................ 151
Temperatura ....................... 151
Wilgotność powietrza.................... 157
Skład gazowy powietrza................... 163
Cyrkulacja i wymiana powietrza w komorze............ 168
Przygotowanie komór do przechowywania owoców.......... 171
Załadowywanie komór owocami.................. 176
Czynności w okresie przechowywania............... 180

Mechanizacja prac w obiektach przechowalniczych (W. Ostrowski) .... 185
Transport owoców z sadu do chłodni................ 185
Opakowania ....................... 185
Pojemniki wyłącznie do zbioru............... 186
Opakowania do transportu i przechowywania.......... 189
Środki i sposoby transportu.................. 199
Urządzenia transportu wewnętrznego............... 208
Wózki widłowe podnośnikowe i wózki widłowe unoszące...... 208
Inne wózki transportowe................... 211
Sprzęt do transportu poziomego............... 211
Sprzęt do transportu pionowego............... 215
Przenośniki nienapędzane i napędzane.............. 215
Technologia przygotowywania owoców do zbytu........... 218
Kalibrowanie i sortowanie.................. 218
Pakowanie........................ 224
Ważenie, etykietowanie opakowań i ekspedycja owoców....... 231
Linie technologiczne przygotowania owców do zbytu......... 235
Urządzenia do opróżniania skrzynek lub skrzyń paletowych ..... 238
Urządzenia do oddzielania drobnych owoców, mycia, suszenia i polerowania .......................... 240
Stół inspekcyjny...................... 243
Kalibrowanie mechaniczne.................. 243
Stoły pakownicze..................... 247
Urządzenia do paczkowania owoców.............. 251

Choroby owoców w okresie przechowywania — (W. Ostrowski) .... 253
Choroby grzybowe..................... 253
Ważniejsze choroby powodujące gnicie owoców......... 253
Gorzka zgnilizna owoców................ 253
Mokra zgnilizna jabłek i gruszek............. 255
Szara pleśń...................... 257
Parch jabłoni..................... 257
Czynniki stymulujące i ograniczające gnicie owoców....... 258
Choroby fizjologiczne.................. 262
Zaburzenia wywoływane nieodpowiednimi warunkami wzrostu . . . 263
Szklistość miąższu jabłek (water core)............ . 263
Gorzka plamistość podskórna (bitter pit of apple) ........ 264
Zaburzenia stymulowane- zbyt niską temperaturą przechowywania . . 267
Plamistość Jonatana ('Jonathan' spot)............. 267
Oparzelizna powierzchniowa (superficial scalde)......... 268
Zaburzenia związane z przejrzewaniem............. 270
Rozpad szklisty (water core breakdown)............ 270
Rozpad spowodowany obiciami (bruise breakdown)....... 270
Rozpad Jonatana ('Jonathan' breakdown)........... 271
Rozpad Mclntosha (Mclntosh' breakdown)........... 271
Rozpad Spartana ('Spartan' breakdown)............ 272
Starcze zbrązowienie przygniezdne (senile brown core)...... 272
Rozpad starczy (senescent breakdown)............ 273
Zaburzenia stymulowane zbyt wysoką temperaturą przechowywania . 274
Głęboka oparzelizna (deep scald).............. 274
Rozpad chłodniczy (Low temperature breakdown)........ 275
Zbrązowienie wewnętrzne (internal browning)......... 276
Rozpad wodnisty (soggy breakdown)............. 277
Zbrązowienie przygniezdne (brown core, core flush)....... 277
Rozpad powodowany przemarznięciem (freezing injury breakdown) . . 278
Zaburzenia powodowane nadmiernym stężeniem dwutlenku węgla bądź niedostatkiem tlenu.... 279
Zaburzenia powodowane nadmiernym stężeniem dwutlenku węgla (carbon dioxide injury) ............. 279
Zaburzenia powodowane niedostatkiem tlenu (Iow oxygen breakdown) 280

Projekty typowe chłodni i przechowalni owoców (E. Lange)....... 286

Literatura ......................... 293