Lactacholin
100ml na 30 dni
zawiera: cholinę, prawoskrętny L(+)-kwas mlekowy (40%), wszystkie witaminy z grupy B.
Składniki Lactacholinu: L(+)-kwas mlekowy, cholina i witaminy z grupy B:
- wspierają procesy metaboliczne w wątrobie
- wspomagają oczyszczanie wątroby, także ze złogów tłuszczowych i cholesterolu
- utrzymują lekko kwaśne środowisko jelit
- powodują wydalanie amoniaku
- korzystnie wpływają na funkcje komórek nerwowych oraz równowagę neuro-wegetatywną
- wspomagają utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych
- wspomagają procesy wytwarzania energii w komórkach i zmniejszają zmęczenie
Lactacholin jest doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnej choliny. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu tłuszczów i prawidłowego funkcjonowania wątroby. Wspomaga procesy oczyszczania wątroby ze złogów tłuszczowych.
Większość osób spożywa jedynie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę. Suplementacja choliny jest szczególnie ważna w okresie ciąży i laktacji, u osób spożywających alkohol, wegetarian i wegan.
Zalecany sposób przyjmowania:
Dwa razy dziennie po 3 ml rozcieńczone w 300 ml wody/soku, najlepiej razem z pH balans (proszek zasadowy Dr. Jacob‘s).
Nigdy nie pić nierozcieńczonego!
Składniki: L-(+) kwas mlekowy, woda, wodorocytrynian choliny, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, amid kwasu nikotynowego, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, kwas pteroilomonoglutaminowy, D-biotyna, cyjanokobalamina.
(choć większość z powyższych nazw brzmi bardzo dziwnie, oznaczają one witaminy z grupy B)
Kuracja Cholinowa
Lactacholin doskonale uzupełnienia się z pH balans (proszek zasadowy Dr. Jacob’s) tworząc Kurację Cholinową. Kuracja i płynące z niej korzyści opisane są pod linkiem (kliknij TUTAJ).
Składniki Lactacholin - opisy
Prawoskrętny L (+)-kwas mlekowy
L-(+)-kwas mlekowy stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych, które rozkładają go na kwas masłowy (Bourriaud C, 2005). Kwas masłowy jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla błony śluzowej jelit.
L-(+)-kwas mlekowy utrzymuje lekko kwaśne środowisko jelita grubego. Taki lekko kwaśny odczyn neutralizuje zasadowy amoniak i wspomaga jego wydalanie (amoniak – gaz powstający podczas przemiany materii).
L (+)-kwas mlekowy zmniejsza tendencje erytrocytów (krwinki czerwone) do zlepiania się w naczynkach włosowatych.
Kwas mlekowy stanowi rezerwuar energii – jest rozkładany na kwas masłowy, a ten wykorzystywany jest przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię przez mięsień sercowy i komórki nerwowe (także mózg).
Ciekawostka:
Wytwarzanie kwasu mlekowego można osiągnąć poprzez uprawianie sportu lub pracę fizyczną (kwas mlekowy wydziela się wtedy w mięśniach). Suplementacja diety kwasem mlekowym jest alternatywą dla ludzi, którzy nie mogą uprawiać sportu lub nie pracują fizycznie.
Cholina
Cholina wchodzi w skład błony komórkowej (fosfolipidy) oraz osłonek komórek nerwowych, szczególnie ich osłonek mielinowych.
Cholina jest niezbędna do powstawania neuroprzekaźnika – acetylocholiny, która warunkuje prawidłową pracę mięśni, pamięci i funkcji układu nerwowego. Obniżony poziom acetylocholiny w mózgu występuje np. w chorobie Alzheimera.
Wiele osób, w tym wegetarianie i weganie, mogą mieć problemy z odpowiednią ilością choliny, ponieważ głównym jej źródłem są produkty zwierzęce.
Ile choliny nam potrzeba?
Analiza danych z NHANES (2[zasłonięte]003-20) pokazują, że dzienna porcja choliny spożywana przez młodzież i kobiety w ciąży jest znacznie poniżej zalecanego poziomu spożycia i osiąga maksymalnie tylko 10% zalecanej dawki (Jensen i in., 2007).
Zalecane ilości spożycia choliny przez Zarząd Żywności i Żywienia (USA, 1998) to 425 mg dziennie dla kobiet, 450 mg dziennie dla kobiet w ciąży, 550 mg dziennie dla mężczyzn. Porcja
Lactacholinu zalecana do spożycia w ciągu dnia zawiera ok. 500 mg choliny.
Ciąża
W okresie ciąży i karmienia piersią występuje wyższe zapotrzebowanie na cholinę (minimum 450 mg dziennie – zalecana porcja dzienna Lactacholinu zawiera 500 mg choliny).
Profesor Caudill badał znaczenie choliny w okresie ciąży i zauważył jej zasadnicze funkcje:
- składnik błon (fosfatydylocholina)
- składnik neuroprzekaźnika (acetylocholina)
Inni badacze zaobserwowali u dzieci suplementowanych choliną zmniejszenie podatności na niepokój, lepszą wydajność uczenia się i pamięci oraz mniejsze ryzyko zaburzeń związanych ze stresem.
Wątroba i metabolizm
Cholina jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy wątroby i bieżącego oczyszczania wątroby z nadmiaru tłuszczów. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów. Niedobór choliny może prowadzić do zatrzymywania tłuszczu w wątrobie (stłuszczenie wątroby).
Nazwa cholina pochodzi od greckiego słowa chole (żółć). Cholina jest składnikiem żółci i odgrywa dużą rolę w zdrowiu wątroby.
Alkohol
Na skutek spożycia alkoholu następuje obniżenie poziomu choliny we krwi i w wątrobie. Ciągłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby i zaburzeń jej czynności. Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu należy także uzupełniać witaminy B.
Witaminy z grupy B
Działanie witamin z grupy B zatwierdzone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
B1 (tiamina)
Ważna dla funkcji serca, metabolizmu wytwarzającego energię.
Ma korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego oraz na funkcje psychologiczne.
B2 (ryboflawina)
Ważna dla wytwarzania energii i metabolizmu żelaza. Wspomaga utrzymywanie w dobrym stanie skóry i błon śluzowych. Bierze udział w funkcjonowaniu krwinek czerwonych. Ważna dla dobrej kondycji wzroku. Chroni przed wolnymi rodnikami.
Działa korzystnie na układ nerwowy – zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B3 (niacyna)
Ważna dla wytwarzania energii i dobrej kondycji układu nerwowego. Bierze udział w regeneracji skóry i błon śluzowych. Normalizuje funkcje psychologiczne, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B5 (kwas pantotenowy)
Bierze udział w procesach wytwarzania energii. Ważna dla sprawności umysłowej. Jest składnikiem w procesach metabolizmu hormonów sterydowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników. Zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B6 (pirydoksyna)
Bierze udział w metabolizmie glikogenu i białka. Ważna dla układu nerwowego, odpornościowego, aktywności hormonalnej i dla tworzenia krwinek czerwonych.
Bierze także udział w procesach wytwarzania energii. Ważna dla funkcji psychologicznych, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B7 (biotyna)
Ważna dla metabolizmu makroelementów i wytwarzania energii. Bardzo istotna dla utrzymania dobrego stanu skóry i błon śluzowych oraz dla włosów.
Utrzymuje dobry stan układu nerwowego i prawidłowe funkcje psychologiczne.
B9 (kwas foliowy)
Ważna dla procesów wytwarzania krwi oraz pracy układu odpornościowego. Bierze udział w procesach podziałów komórkowych, syntezie aminokwasów oraz tworzeniu łożyska w czasie ciąży.
Ma także wpływa na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B12 (cyjanokobalamina)
Ważna w procesach wytwarzania krwinek czerwonych i podziałach komórkowych. Bierze udział przy procesach wytwarzania energii. Warunkuje prawidłowe działanie układu odpornościowego, nerwowego oraz funkcje psychologiczne. Wspomaga metabolizm homocysteiny, przez co korzystnie wpływa na serce. Zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
UWAGA! - Wybieraj sposób doręczenia za pomocą Poczty Polskiej, tylko jeśli nie zależy Ci na czasie doręczenia. Korzystaj z kuriera - warto.
|