Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE Ziembińska NOWA Spis

12-07-2012, 11:13
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 18 zł     
Użytkownik hirudina
numer aukcji: 2393128767
Miejscowość Katowice
Wyświetleń: 20   
Koniec: 02-07-2012 19:29:16

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2010
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

e-mail: [zasłonięte]@hirudina.pl
tel. stacjonarny: (32)[zasłonięte]352-04
tel. komórkowy: 513-[zasłonięte]-833
komunikator: [zasłonięte]40558

Adres sklepu: ul. Księdza Bednorza 14
(pod apteką)
Katowice-Szopienice

Godziny pracy: Pon - Pt: 8.30 – 16.30

Lokalizacja sklepu:


Przelew na konto mBank:
16 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 406776

Wszystkie zamówienia realizowane
są przez Pocztę Polską.

Książki wysyłamy zgodnie z
wyborem opcji:
- po wpłacie na konto
- za pobraniem
Wysyłamy również
za granicę!

Koszty przesyłki są u nas
zawsze zgodne
z aktualnym cennikiem
Poczty Polskiej.

Odbiór osobisty: Po odbiór książek serdecznie zapraszamy do naszej księgarni w Katowicach-Szopienicach
(adres powyżej)


WYSYŁKA DZISIAJ !!!

CODZIENNIE W DNI ROBOCZE

WYSTARCZY DO GODZ. 13.00 wysłać do nas:

1) deklarację odbioru przesyłki "za pobraniem"
lub
2) skan przelewu
albo
3) wpłacić za pośrednictwem "Płacę z Allegro"


LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE

WYBRANE ĆWICZENIA Z MIKROBIOLOGII OGÓLNEJ I STOSOWANEJ

Aleksandra Ziembińska, Anna Wiechetek


Stan książki: NOWA
Wydawnictwo: Politechniki Śląskiej
Stron: 138
Nakład: 150 egz.
Okładka: miękka
Format: B5

SPIS TREŚCI

WYKAZ SKRÓTÓW 7
PRZEDMOWA 9
CZĘŚĆ I. MIKROBIOLOGIA OGÓLNA
Tytułem wstępu - mikrobiologia ogólna a stosowana 13

1. Laboratorium mikrobiologiczne - podstawowe pojęcia 13
1.1. Pożywki mikrobiologiczne 13
1.2. Hodowla mikroorganizmów - typy posiewów mikrobiologicznych 15
1.3. Metody sterylizacji i dezynfekcji 17
1.4. Barwienie bakterii 19

2. Organizacja świata ożywionego. Procaryota i Eucaryota 20
2.1. Morfologia bakterii 21
2.2. Budowa komórki bakteryjnej 22
2.2.1. Budowa osłon komórkowych 24
2.2.2. Przetrwalniki 26
2.2.3. Substancje zapasowe 28

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 30
Doświadczenie 1. Barwienie proste bakterii błękitem metylenowym 30
Doświadczenie 2. Barwienie ściany komórkowej metodą Grama 30
Doświadczenie 3. Barwienie otoczek bakteryjnych wg Burri-Ginsa 31
Doświadczenie 4. Barwienie przetrwalników bakteryjnych metodą Schaeffera-Fultona w modyfikacji Wirtza 32
Doświadczenie 5. Barwienie ziaren glikogenu w komórkach drożdży 33
Doświadczenie 6. Barwienie tłuszczowych substancji zapasowych w komórkach drożdży 33

3. Metody oznaczania liczebności mikroorganizmów w różnych środowiskach 35
3.1. Woda jako środowisko życia mikroorganizmów - oznaczanie
mikroorganizmów wodnych 36
3.2. Gleba jako środowisko życia mikroorganizmów - oznaczanie
mikroorganizmów glebowych 38
3.3. Powietrze jako środowisko przenoszenia się mikroorganizmów oznaczanie mikroorganizmów w powietrzu metodą sedymentacyjną. 38

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 41
Doświadczenie 1. Oznaczanie liczebności bakterii metodą bezpośrednią w preparacie barwionym 41
Doświadczenie 2. Oznaczanie mikroorganizmów glebowych metodami
pośrednimi 42
Doświadczenie 3. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów wodnych metodami pośrednimi 43
Doświadczenie 4. Oznaczanie liczebności mikroorganizmów hirudina w powietrzu metodą sedymentacyjną wg Omeljańskiego 45

4. Wpływ wybranych czynników środowiskowych na mikroorganizmy 47
4.1. Temperatura 47
4.2. Promieniowanie ultrafioletowe 48
4.3. Metale ciężkie 48
4.4. Antybiotyki 49
4.5. Fitoncydy 49

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 51
Doświadczenie 1. Oznaczanie punktu śmierci cieplnej i czasu śmierci cieplnej
dla bakterii z gatunku Escherichia coli 51
Doświadczenie 2. Wpływ naświetlania promieniami UV na mikroorganizmy 52
Doświadczenie 3. Oddziaływanie metali ciężkich na mikroorganizmy 53
Doświadczenie 4. Oddziaływanie antybiotyków na mikroorganizmy 54
Doświadczenie 5. Porównanie wrażliwości bakterii na wybrane fitoncydy 56

5. Metabolizm mikroorganizmów - badanie właściwości wybranych grup
mikroorganizmów 57
5.1. Wybrane przemiany azotu w przyrodzie 58
5.1.1. Rozkład białek i aminokwasów 59
5.1.2. Rozkład mocznika 61
5.1.3. Nitryfikacja 62
5.1.4. Oddychanie azotanowe - denitryfikacja i amonifikacja azotanów 62
5.2. Wybrane przemiany siarki w przyrodzie 63
5.3. Wybrane przemiany materii bezazotowej w przyrodzie 65
5.3.1. Rozkład celulozy 65
5.3.2. Rozkład skrobi 66

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA 68
Doświadczenie 1. Badanie zdolności amonifikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii amonifikacyjnych 68
Doświadczenie 2. Badanie zdolności denitryfikacyjnych mikroorganizmów bytujących w wodzie rzecznej. Oznaczanie miana bakterii denitryfikacyjnych 69
Doświadczenie 3. Badanie zdolności do rozkładu mocznika przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej.
Oznaczanie miana bakterii rozkładających mocznik 70
Doświadczenie 4. Badanie zdolności do redukcji siarczanów przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej.
Oznaczanie miana bakterii redukujących siarczany 71
Doświadczenie 5. Badanie zdolności do rozkładu celulozy przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej.
Oznaczanie miana bakterii rozkładających celulozę 72
Doświadczenie 6. Badanie zdolności do rozkładu skrobi przez mikroorganizmy bytujące w wodzie rzecznej.
Oznaczanie miana bakterii rozkładających skrobię 73

6. Identyfikacja mikroorganizmów - metody biochemiczne i molekularne 75

CZĘŚĆ II. MIKROBIOLOGIA STOSOWANA
7. Mikrobiologia stosowana w ochronie środowiska 81


7.1. Ksenobiotyki i ich wpływ na organizmy żywe 81
7.2. Pozyskiwanie mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków
ksenobiotycznych 82
7.3. Fenol i pirokatechina (katechol) jako przykłady ksenobiotyków 83
7.4. Rozkład fenolu i katecholu - szlaki rozkładu pierścienia aromatycznego.... 85

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Skrining mikroorganizmów zdolnych do biodegradacji związków ksenobiotycznych 86
8. Bakterie kwasu mlekowego w przemyśle 93

8.1. Charakterystyka bakterii kwasu mlekowego 93
8.2. Fermentacja mlekowa 94
8.3. Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym 95
8.4. Wykorzystanie bakterii mlekowych w przemyśle farmaceutycznym 99

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie fermentacji mlekowej 101
9. Przemysł alkoholowy 105

9.1. Mikrobiologiczne podstawy produkcji etanolu 105
9.1.1. Produkcja etanolu przez drożdże 106
9.1.2. Produkcja etanolu przez bakterie 108
9.2. Browarnictwo 108
9.3. Winiarstwo 111
9.4. Gorzelnictwo 114

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Badanie zdolności drożdży do przeprowadzania procesu fermentacji alkoholowej 116
10. Produkcja użytecznych przemysłowo enzymów bakteryjnych 120

10.1. Charakterystyka bakterii z rodziny Bacillaceae 120
10.2. Enzymy produkowane przez laseczki Bacillus i ich przemysłowe
zastosowania 120

CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - Sprawdzenie zdolności bakterii z rodzaju Bacillus
do syntezy enzymów o znaczeniu przemysłowym 122
ODCZYNNIKI I PODŁOŻA UŻYTE W DOŚWIADCZENIACH 125
SPIS NAJWAŻNIEJSZYCH POJĘĆ 128
BIBLIOGRAFIA 131


Z okładki:

Książka „Laboratorium mikrobiologiczne. Wybrane ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i stosowanej" powstała na podstawie kilkuletniego doświadczenia Autorek w pracy ze studentami w zakresie przedmiotów: mikrobiologia ogólna i mikrobiologia przemysłowa, na kierunku biotechnologia Politechniki Śląskiej. Zawiera zestawienie podstawowych wiadomości, niezbędnych na zajęciach laboratoryjnych z tych przedmiotów, ale może być ona hirudina również wykorzystana do przygotowania laboratoriów na kierunkach: ochrona środowiska, inżynieria środowiska oraz innych, wymagających podstaw mikrobiologicznych.
Zagadnienia przedstawione w książce zawężono do treści bezpośrednio związanych z tematyką zajęć laboratoryjnych, prowadzonych na Politechnice Śląskiej i połączono z częścią praktyczną w taki sposób, aby każde ćwiczenie miało podstawy teoretyczne, uwzględnione w publikacji.
Autorki mają nadzieję, że publikacja pomoże studentom w poznawaniu procesów biotechnologicznych, przebiegających z udziałem mikroorganizmów i zachęci do dalszego zgłębiania wiedzy mikrobiologicznej. Jednocześnie z życzliwością będą przyjmowały uwagi, które przyczyniąsię do ulepszenia niniejszej książki.

Słowa kluczowe:
• mikrobiologia ogólna,
• mikrobiologia stosowana,
• morfologia i fizjologia bakterii,
• procesy biochemiczne użyteczne technologicznie,
• metabolizm drobnoustrojów,
• mikroorganizmy występujące w środowisku.

CHCESZ PRZED ZAKUPEM ZAPOZNAĆ SIĘ Z OFEROWANĄ KSIĄŻKĄ
NAPISZ DO NAS MAILA, A OTRZYMASZ
DARMOWY FRAGMENT!!!

ZAPRASZAMY NA INNE NASZE AUKCJE !!!

LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE Ziembińska NOWA Spis