La Pacho 50g
Skład: Kora La Pacho
Lapacho, znane także pod nazwami pau d'arco, tahuari czy herbata Inków, to wewnętrzna kora z drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa) lub kilku pokrewnych gatunków. Lapacho jest powszechnie stosowane w medycynie tradycyjnej Ameryki Południowej. Zyskało szeroki rozgłos dzięki właściwościom antynowotworowym. Współczesne badania naukowe potwierdzają wiele z tradycyjnych właściwości. Kora pau d'arco jest używana głównie w formie wywaru (herbaty), nalewki lub kapsułek.
Najważniejsze zastosowania lapacho - pau d'arco:
- Candida (kandydoza, drożdżyca) i inne zakażenia grzybicze (stosowane wewnętrznie, do irygacji lub miejscowo)
- na nowotwory (raka)
- na przeziębienie, grypę i inne infekcje górnych dróg oddechowych (bakteryjne i wirusowe)
- na wrzody żołądka
- na choroby przenoszone drogą płciową (kiła, rzeżączka, itp.)
- na łuszczycę i zapalenie skóry
Właściwości / działania udokumentowane badaniami naukowymi:
przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwmalaryczne
Pozostałe właściwości udokumentowane przez tradycyjne stosowanie:
Antyalergiczne, przeciwwrzodowe, antykoagulant (rozrzedzające krew), przeciwczerwonkowe, przeciwutleniacz, przeciwreumatyczne, przeciw jadowi węży, ściągające, kardiotoniczne (wzmacniające serce), tonizujące wątrobę, immunostymulujące.
Przygotowanie:
Wywar (herbata) z kory lapacho
Kora musi być gotowana przynajmniej 8-10 minut, ponieważ lapachol i inne chinony są słabo rozpuszczalne w wodzie.
1. Parzenie lapacho tak jak zwykłej herbaty będzie miało słaby efekt zdrowotny.
Należy gotować 1 łyżeczkę kory w 1 szklance wody przez 10-15 minut. Pić jedną szklankę 2 do 8 razy dziennie.
2. Większe ilości zalecane są przy poważniejszych schorzeniach. Nie powinno się używać aluminiowych naczyń do przygotowania wywaru.
3. Wywar stosowany jest miejscowo na skórę w przypadku grzybicy (np. grzybicy paznokci lub stóp). Tradycyjnie używany także do irygacji przy drożdżycy (stosowany trzy razy dziennie przez kolejne trzy dni).
Nalewka z kory lapacho
Substancje aktywne pau d'arco są słabo rozpuszczalne w wodzie. Zamiast wywaru można przygotować nalewkę.
Suchą korę należy zalać alkoholem 40-45% (wódka) w stosunku 1:5 (jedna część wagowa kory i 5 części alkoholu). Nalewkę macerujemy 14 dni, wstrząsając ją w tym czasie raz dziennie. Uzyskany płyn przecedzamy i zlewamy do czystej butelki.
Nalewka jest tradycyjnie przyjmowana w dawkach 2-3 ml (60 do 90 kropli) 2-3 razy dziennie.
Ekstrakt z lapacho
Badania wykazały, że znacząco lepsze efekty uzyskuje się, stosując korę, niż ekstrakty. Gdy ekstrakty są rafinowane i testowane są poszczególne substancje wyizolowane z kory, to ich efektywność jest mniejsza.
Oprogramowanie sStore