LA PACHO
100g
La Pacho, to nazwa rosnącego w lasach deszczowych drzewa. Z wewnętrznej warstwy jego kory pozyskuje się susz, na bazie którego przygotowuje się napój nazywany „herbatą Inków”. Smak wywaru można określić jako orzechowy, drzewny i przyjemnie ziołowy. Pozostawia lekko pikantny, ściągający posmak w ustach. Właściwości i lecznicze działanie już dawno odkryły plemiona Ameryki Środkowej i Południowej. La Pacho do dzisiaj stosuje się praktycznie na wszystkie dolegliwości.
Kraj pochodzenia: Brazylia
La Pacho znajduje stosowanie w leczeniu:
- różnego rodzaju problemów żołądkowych (nieżyty, wrzody żołądka),
- chorób skórnych,
- trudno gojących się ran,
- zakażeń grzybicznych, drożdżyc,
- chorób wątroby,
- astmy,
- rozmaitych alergii,
- nieżytów oskrzeli
Wywar z kory La Pacho pomaga zwalczać pasożyty, ułatwia trawienia, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Ma też właściwości antybiotyczne i działa detoksykacyjnie – przyśpiesza oczyszczanie narządów wewnętrznych z nadmiaru toksyn i trucizn. La Pacho atakuje samą przyczynę choroby i wzmacnia odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobą.
Wywar: 1 łyżkę kory na szklankę wody gotować przez 10-15 min. i pozostawić pod przykryciem na ok. 10 min. Następnie odcedzić i pić tylko sam wywar.
Dawkowanie: od 2 do 5 szklanek dziennie.
Przeciwwskazania i skutki uboczne: z kory La Pacho powinny bezwzględnie zrezygnować kobiety w ciąży jak i również te karmiące, oraz nie powinno się podawać małym dzieciom. La Pacho może zwiększyć krzepliwość krwi, nie powinny stosować osoby z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmujące leki zakrzepowe. Ponadto nawet stosunkowo niskie dawki „herbaty Inków” mogą powodować zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunkę oraz reakcje alergiczną.