Suplement diety nie moze byc stosowany jako substytut (zamiennik) zróznicowanej diety. Produkt nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zielone ziarna kawy mają cierpki smak, dlatego po postać taką sięga niewielka grupa osób. Szczególnie zainteresowany zielonymi ziarnami kawy jest przemysł kosmetyczny i farmakologiczny, bowiem zielona postać kawy wspomaga proces chudnięcia, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz przemianę węglowodanów.
Moc kwasu chlorogenowego
W trakcie spalania ziaren kawy utracony zostaje cenny składnik znajdujący się zarówno w ziarnach, jak i liściach kawy - kwas chlorogenowy (ACG), który należy do grupy polifenoli.
Kwas ten jest cenny, bowiem wspomaga on spalanie tkanki tłuszczowej, redukuje poziom glukozy we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zielona kawa w procesie odchudzania
Zieloną kawą zainteresowano się zatem zwłaszcza z uwagi na jej właściwości odchudzające. Należy jednak wiedzieć, że sięganie po zieloną kawę nie zagwarantują nam spadku wagi. Aby to osiągnąć, konieczne jest wprowadzenie pewnych zmian w sposobie odżywiania się - zielona kawa wspomaga bowiem zrzucenie zbędnych kilogramów, nie jest natomiast złotym środkiem.
Aby zatem móc cieszyć się szczupłą sylwetką należy, wspólnie z dietetykiem, opracować dietę 1500 kalorii, w której nie powinno zabraknąć owoców i warzyw, chudego mięsa i ryb a także nabiału. Bardzo ważna jest również niegazowa woda mineralna.
Na czarnej liście znaleźć powinny się słodycze i białe pieczywo. Ostrożnie należy dawkować porcje ziemniaków oraz warzyw strączkowych czy buraków.
Dieta powinna iść w parze z ruchem i aktywnością fizyczną. Nadchodzi wiosna, a więc dogodna pora, by wybudzić się z zimowego snu i zmienić swój zastały styl życia wybierając rower, basen, klub fitness.