W stanie katabolicznym, np. podczas intensywnego wysiłku fizycznego czy psychicznego, choroby czy infekcji lub przeziębienia organizm rozkłada białka do aminokwasów, aby móc je wykorzystać do tworzenia ciał odpornościowych.
L-leucyna, L-izoleucyna i inne aminokwasy przekształcane są w kwas glutaminowy, z którego uzyskiwana jest L-glutamina . L-glutamina jest idealnym "nośnikiem" azotu.
L-glutamina, która zwykle uwalniana jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję glikogenu w wątrobie i potrzebna jest do rozkładu "trucizny komórkowej" - amoniaku - w mocznik (cykl mocznikowy).
L-glutamina pełni również inne bardzo ważne funkcje w komórkach człowieka. Zwiększa biosyntezę DNA i RNA, pobudza wzrost komórek i jest potrzebna do wytworzenia określonych aminocukrów, kwasu amino-masłowego-gamma (GABA) i jak wspomniano wyżej, białek odpornościowych. Udział L-glutaminy jest niezbędny przy biosyntezie glutationu, najważniejszej chyba rozpuszczalnej w wodzie substancji antyoksydacyjnej w obrębie komórki.
L-glutamina posiada szalenie ważne znaczenie dla osób uprawiających praktycznie każdą dyscyplinę sportu, związaną z wysiłkiem fizycznym. Jest doskonałym antykatabolikiem, przeciwdziała rozpadowi tkanki mięśniowej w sytuacjach stresowych. Działa anabolicznie, zatrzymując azot w organizmie przez co wspomaga syntezę białka w organizmie ponadto stymuluje wytwarzanie hormonu wzrostu - hGH. Twoje mięśnie składają się z tego aminokwasu aż w 60%! Dzięki glutaminie uodpornisz swój organizm na różnego rodzaju infekcje, dodatkowo usprawnisz pracę oraz perystaltykę jelit. L-glutamina, to najbardziej elementarny składnik Twojej codziennej suplementacji.
L-glutamina stymuluje komórki systemu odpornościowego czyli immunocyty, którym jest potrzebna do przemian energetycznych i przemiany purynowej. Tym tzw. "wyzwalaczom" reakcji odpornościowej potrzebnej potrzebna są wysokie stężenia L-glutaminy w plazmie. Niski poziom L-glutaminy wpływa niekorzystnie na działanie systemu odpornościowego. Osłabienie tego systemu często doprowadza do powstawania wielu chorób przewlekłych , w tym także nowtworów. Wyniki badań naukowych wykazały fenomenalne i różnorodne działania tego aminokwasu. Badania na pacjentach chorych na raka, poddanych operacji przeszczepu szpiku kostnego wykazały, że suplementacja L-glutaminy wyraźnie ogranicza spodziewany spadek bilansu azotowego, redukuje częstość infekcji klinicznych i co chyba najważniejsze - zmniejsza ilość dni, które pacjenci muszą spędzić bezczynnie w szpitalu.
Przekonujące jest działanie anty mikrobiotyczne L-glutaminy może być wskazana również w przypadku innych chorób powodujących utratę dużych ilości azot, urazów, posocznicy, czy chronicznych schorzeń o nieznanych przyczynach. Dalszym działaniem L-glutaminy jest zapobieganie powstaniu obrzęków, które są klasycznym przykładem uszkodzeń tkanek poprzez infekcje czy stany zapalne.
Zastosowanie :
- wzmacnia system odpornościowy
- zwiększa regenerację organizmu
- działa antykatablicznie
- powoduje szybszą budowę czystej masy mięśniowej
- zwiększa siłę
Przeciętne polecane dawki L –Glutaminy to 5 - 10 gram ( 1-2 łyżeczki) dziennie.