KWAS ASPARAGINOWY (ASPARAGINA)
500 gram w proszku, bez dodatków (99,94 % czystości)
producent: Nutrabio, USA
data przydatności: styczeń 2013
L-Aspartic Acid, czyli kwas asparaginowy lub asparagina – to organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów białkowych o charakterze kwasowym. Uczestniczy w syntezie puryn i pirymidyn oraz mocznika. Jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa. Kwas asparaginowy działa na receptory NMDA, zwiększa napływ wapnia do neuronów. Pobudza aktywność neuronów, ułatwia tworzenie engramów (śladów pamięciowych), ułatwia uczenie się i zapamiętywanie oraz odtwarzanie informacji. Wzmaga koncentrację, poprawia samopoczucie. Posiada właściwości anaboliczne, bowiem pobudza wydzielanie somatotropiny, czyli hormonu wzrostu, ponadto insuliny i glukagonu. Obecnie jest stosowany do leczenia zaburzeń rozwoju u dzieci, stanów wyczerpania psychicznego i fizycznego oraz zaburzeń intelektualnych u osób starszych. Dawka lecznicza kwasu asparaginowego wynosi 3-5 g/dobę (maksymalnie 15 g/dobę).
Inne właściwości:
- kwas asparaginowy, rozkładając amoniak, zabezpiecza przed toksycznymi skutkami funkcjonowanie
ośrodkowego układu nerwowego,
- odgrywa on ważną rolę jako czynnik zapobiegający zmęczeniu,
- wykazano że podawanie soli kwasu asparaginowego sportowcom zdecydowanie zwiększyło
ich wydolność psychiczną i fizyczną
Kwas L- asparaginowy, będący naturalną formą kwasu asparaginowego, występuje w sprzedaży jako suplement
Dawkowanie: 1 - 2 gram dziennie, zmieszać z wodą lub sokiem i wypić, najlepiej między posiłkami
1 gram= 3 miarki (dołączona do produktu)
Zalecenia: Kobiety ciężarne i karmiące powinny przed zastosowaniem preparatu skonsultować się z lekarzem
Przeciwwskazania: preparat niewskazany dla osób poniżej 18 roku życia
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Chronić przed dziećmi !