KYOCERA fk-160bk nóż kucharza 16 cm czarne ostrz
Noże kuchenne Kyocera Black Series wykonane są z szlachetnej ceramiki i oprawione w bardzo ergonomiczną rączkę, dzięki czemu są niezwykle lekkie i dobrze leżą w dłoni. Twardość materiału, z którego wykonano ostrze jest zbliżona do diamentu, co sprawia, że jest ono 10x trwalsze od tradycyjnego metalowego noża i pozostaje ostre nawet przez wiele lat bez konieczności ostrzenia.
Ceramika jest zdrową alternatywą, która w przeciwieństwie do metalu nie wchodzi w reakcje z sokami z warzyw i owoców. Jak wiadomo sałatę rwie się, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.
Wszystkie Noże Kyocera są w całości wyprodukowane w Japonii a ostrze jest w całości wykonane z ceramiki bez jakichkolwiek metalowych elementów.
Szesnasto centymetrowy nóż kuchenny, głównie do ziół i warzyw, ale nie tylko. Jak każdy nóż Santoku także i ten posiada charakterystyczny, obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty i przenieść np. do sałatki. Dzięki dużym gabarytom doskonale nadaje się również do dużych owoców i warzyw takich jak arbuz, melon, sałata czy kapusta.
Ostrze - Wysokiej klasy, szlachetna ceramika twardością zbliżona do diamentu, wytwarzana na bazie węglika cyrkonu (ZrC).
Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i "oryginalnego" smaku nawet po kontakcie z nożem. Jak wiadomo sałatę rwie się, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.
Długość ostrza - 16cm