SALMARIM
Zbierany ręcznie FLOR DE SAL - kwiat soli - jest najdelikatniejszą, puszystą
pianką w postaci wykwintnych kryształów, które powstają na powierzchni solanek
(„salinas”) - specjalnych zbiorników z wodą morską z Oceanu Atlantyckiego - w
procesie odparowywania. Suszona promieniami słońca i podmuchami wiatru -
najbogatsza w minerały, "śmietanka morska"! Używają jej nawybitniejsi
szefowie kuchni na świecie.
To najbardziej szlachetna i wyrafinowana postać soli morskiej. Koneserzy
nazywają ją “kawiorem” wśród soli.
Kwiat soli zbiera się ręcznie za pomocą specjalnych sitek i ta metoda
jest niezmienna od setek lat!
By powstał ten w 100% naturalny produkt,
koniecznie jest idealne połączenie niezbędnych elementów przyrody: słonej wody
z Atlantyku, wiatru wiejącego z odpowiedniego kierunku, promieni słonecznych i
pracy rąk ludzkich. Te idealne warunki panują w regionie Algarve w miejscowości
Castro Marim, położonej na terenie rezerwatu przyrody, skąd pochodzi kwiat soli Salmarim.
Warto wiedzieć, że jest niezwykle czysty z chemicznego punktu
widzenia. Nie poddawany jest żadnym procesom chemicznym. To produkt w 100%
„slow food”.
- Kwiat soli stosowany jest do gotowania i przyprawiania wybornych dań.
Doskonale wydobywa i podkreśla smak potraw.
- Jest stosowany jako „finishing salt”, czyli tzw. „Kropka nad i”.
- Kwiat soli nie wyciąga wody z mięsa, tak jak zwykła sól, więc
można używać go do nacierania mięsa przed obróbką.
- W smaku niezwykle delikatny, do tego stopnia, że może być używany z
powodzeniem również do przygotowywania deserów. Doskonale smakuje z czekoladą i
karmelem.
Wspaniałą przystawką są truskawki polane gorącą gorzką czekoladą i
oprószone kwiatem soli, czy też słodkie pomarańcze w plastrach polane oliwą z
oliwek i oprószone kwiatem soli. Ważne, że kryształy wolno się rozpuszczają i
stanowią doskonałą ozdobę dania, które podawane jest konsumentowi.
Dostępny
w 5 smakach: klasyczny, z cytryną
(polecany do dań rybnych, wędzonego łososia i gotowanych warzyw), z
oliwkami i chili (polecany szczególnie do makaronów i risotto), z oregano i
natką pietruszki (polecany do sałat), z papryką i czosnkiem (polecany do dań
mięsnych, szczególnie do dziczyzny oraz do grillowanych lub smażonych
krewetek).
Sól dostępna jest w
opakowaniach papierowych, ale ekskluzywne opakowanie z korka idealnie chroni
sól przed wilgocią i zapewnia doskonałe
warunki przechowywania, chroniąc kryształy również przed kruszeniem.
Importerem delikatesowych produktów portugalskich jest firma Smaki Portugalii - więcej informacji na stronie www.smakiportugalii.pl