Kwiat Himalajów to cudowna mieszanka na bazie Sench'y, która doskonale odpręża ciało i umysł. Jej aromat można porównać do górskiego klimatu, jest bardzo czysty i świerzy. Taką lekkość i świerzość nadają herbacie kwiat słonecznika, hibiskus oraz skórka róży. Smak tej mieszanki jest słodko-kwaśny. Kwasowoąci nadaje jabłko oraz hibiskus, natomiast słodkości daje cynamon oraz rodzynki. Pomimo obocności tych składników herbata jest bardzo lekka i aromatyczna, doskonale nadająca się na wiosenne i letnie popołudnia.
Sposób przygotowania:
Należy parzyć ją w temperaturze 75 do 80 stopni Celsjusza maksymalnie 30 do 60 sekund. Czas parzenia można wydłużyć do 4 minut Liście należy oddzielić od naparu. Gdy listki pozostawimy w naparze, herbata będzie bardziej gorzka i bez aromatu. Z tego samego suszu można przyżądzić napar jeszcze dwa razy.
Herbata zielona jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz przeciwutleniacze, działa oczyszczająco na skórę i organizm, ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia kości, pomaga zapobiec nowotworom i atakom serca. Na dalekim wschodzie nazywana jest „kluczem do długowieczności”.
|