Hibiskus
POCHODZENIE I ZASTOSOWANIE:
Uprawiany jest głównie w rejonie
Bliskiego Wschodu, posiada właściwości obniżające ciśnienie
krwi i wzmacniające odporność organizmu. Działa on też kojąco i
przeciwzapalnie. Hibiskus to wyjątkowo cenne źródło naturalnej
witaminy C, wapnia i soli mineralnych. W medycynie przypisuje mu się
działanie antybakteryjne i moczopędne, dzięki czemu zapobiega
zastojom wody w organizmie, przyspiesza przemianę materii pomagając
w odchudzaniu, działa również wzmacniająco na wątrobę i
oczyszcza organizm.
SPOSÓB UŻYCIA:
Najbardziej znana jest herbata z
hibiskusa zwana karkade Może być ona podawana na zimno lub jako
rozgrzewający napój. Przyrządza się je z kielichów suszonych
kwiatów zalewając wrzątkiem i parząc 5-7 minut. W zależności od
tego jak ma być podany: „na gorąco” – warto dodać odrobinę
miodu, trawy cytrynowej,1-2 goździki, plasterek świeżego imbiru i
kroplę rumu; „na zimno” jako napój orzeźwiający – dodać
cukier trzcinowy i szczyptę trawy cytrynowej, lód. Ma przyjemny
kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor