Charakterystyka:
Kwiat muszkatołowy - to koronkowa osnówka, która otacza nasienie - gałkę muszkatołową. Aromat kwiatu jest zbliżony do aromatu samej gałki, ale jest bardziej subtelny. W smaku jest nieco bardziej gorzkawy. Poprawia smak beszamelu, sosów (polecam do sosu cebulowego), zup, deserów: pieczonych owoców, ciast, pierników, dań z makaronów, warzyw, potraw z jaj i serów. Kwiat muszkatu polecany jest do przyprawiania mięsa, ryb oraz bigosów nadając im subtelny smak, do dań ze skorupiaków i małży, sufletu serowego.
Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, zielonego drzewa pochodzącego z Moluków. Obecnie uprawiany jest w Malezji i na Karaibach. Muszkatołowiec jest gatunkiem wyjątkowym wśród roślin przyprawowych, gdyż dostarcza jednocześnie aż dwu przypraw gałki muszkatołowej i tak zwanego kwiatu muszkatołowego.
Gałka odznacza się odświeżającym, korzennym zapachem i słodkawym smakiem, natomiast kwiat muszkatołowy jest nieco bardziej gorzki. Uważana jest za jeden z najlepszych naturalnych afrodyzjaków.
W medycynie stosuje się gałkę muszkatołową dla łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, reumatyzmu, wzdęć.
W naszej ofercie znajdziesz kwiat muszkatołowca oraz owoc - gałkę muszkatołową (całą lub mieloną).
Zastosowanie:
Przyprawa do budyniu, ciast, słodkich sosów, duszonych jarzyn, deserów, wypieków, mięs (baranina, jagnięcina), bigosów, gulaszu.
Skład:
Kwiat gałki muszkatołowej (kwiat muszkatu).
BEZ GLUTAMINIANU SODU!
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.